Antena Meniu Search
x

Curs valutar

O navă rusească, suspectată că ar transporta rachete balistice iraniene, observată într-un port la Marea Caspică. Imagini din satelit

Război în Ucraina. Imagini din satelit au surprins o navă cargo sub pavilion rusesc, suspectată că transporta rachete balistice din Iran, ancorată într-un port din Marea Caspică, în urmă cu o săptămână. O sursă ucraineană a declarat pentru Sky News că nava Port Olya 3 a transportat 220 de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, care urmează să fie folosite pe fron. Vasul s-a aflat înainte în portul iranian Amirabad, în 29 august. Ulterior, şi-a oprit la un moment dat emiţătorul.

de Redactia Observator

la 13.09.2024 , 10:36

Nava - Port Olya 3 – a fost identificată de Maxar Technologies în imagini satelitare în 4 septembrie, în Portul Olya din Astrahan.  Departamentul Trezoriei SUA a estimat, marţi, că Ministerul rus al Apărării a ”folosit nava Port Olya-3 pentru a transporta rachete balistice cu rază scurtă (CRBM) din Iran în Rusia”.

O sursă ucraineană a declarat că, odată ajunse în Rusia, rachetele balistice Fatah-360 au fost încărcate într-un tren de marfă, relatează Ukrainska Pravda. Conform aceleiaşi surse citată de Sky News, rachetele Fatah-360 ar putea fi trimise la poligonul militar Ashuluk, situat în regiunea Astrakhan.

”La începutul lui septembrie 2024, Rusia a primit un prim transport de CBRM din Iran”, a afirmat Trezoreria SUA, care a anunţat sancţiuni împotriva Port Olya 3, alături de alte nave şi de persoane din Iran. CNN a relatat weekendul trecut că Iranul a transferat recent rachete balistice cu rază scurtă de acţiune în Rusia pentru a fi folosite în războiul împotriva Ucrainei, o escaladare semnificativă în sprijinul Iranului pentru Rusia.

Articolul continuă după reclamă

În Marea Caspică, navele "fantomă" au devenit din ce în ce mai frecvente pe măsură ce Iranul și Rusia continuă să facă schimb de arme. Această strategie a fost denumită „escale fantomă” (dark port calls).

Pe acelaşi subiect

Relaţia militară dintre Iran şi Rusia s-a aprofundat de la începutul invadării Ucrainei, în februarie 2022. Iranul a livrat mii de drone de atac Shahed Moscovei şi, potrivit unor oficiali din SUA, a construit o fabrică de drone în Rusia.

Sancţiuni împotriva Iranului

Imaginile din satelit au apărut la o zi după ce secretarul de stat al SUA Antony Blinken a afirmat, la Londra, că SUA crede că armata rusă a primit livrări de rachete balistice iraniene Fatah-360 şi ”le va folosi, cel mai probabil, în următoarele săptămâni în Ucraina, împotriva ucrainenilor”. Atât Iranul, cât și Rusia au negat aceste afirmații.

Ministrul de Externe al Iranului, Seyed Abbas Araghchi, a transmis miercuri că Teheranul nu a livrat nicio rachetă balistică către Rusia, adăugând că sancțiunile impuse de SUA și de E3 (Marea Britanie, Franța și Germania) împotriva țării sale nu reprezintă o soluție.

Washington și Londra au emis noi sancțiuni împotriva Iranului, inclusiv sancționarea mai multor nave cargo acuzate de implicare în transportul de arme din Iran către Rusia. Nava Port Olya 3 se află printre cele incluse pe lista recentă de sancțiuni a SUA.

Dincolo de sancțiuni, există așteptări tot mai mari că furnizarea de rachete balistice de către Iran către Rusia va determina SUA și Marea Britanie să permită Ucrainei să lanseze rachete cu rază lungă de acțiune americane și britanice pe teritoriul Rusiei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » O navă rusească, suspectată că ar transporta rachete balistice iraniene, observată într-un port la Marea Caspică. Imagini din satelit