Antena Meniu Search
x

Curs valutar

România a discutat cu SUA despre dronele rusești căzute în ţară și despre atacarea unei navei cu cereale în Marea Neagră

Ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a discutat la telefon cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, despre încălcarea spaţiului aerian al României în urma atacurilor Rusiei și atacarea de către Rusia în Marea Neagră a unei nave comerciale care transporta cereale ucrainene.

de Redactia Observator

la 13.09.2024 , 10:26

Ministrul de Externe a discutat cu secretarul de Stat al SUA despre dronele rusești căzute în România și despre atacarea unei navei cu cereale în Marea Neagră
Ministrul de Externe a discutat cu secretarul de Stat al SUA despre dronele rusești căzute în România și despre atacarea unei navei cu cereale în Marea Neagră - Telegram

Antony Blinken a reiterat angajamentului SUA de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat şi aprecierea pentru decizia României de a dona un sistem PATRIOT Ucrainei. Cei doi oficiali au trecut în revistă şi progresele substanţiale ale României în îndeplinirea condiţiilor pentru accederea în Programul Visa Waiver.

Redăm mai jos comunicatul transmis de Ministrul afacerilor externe:

"Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au avut joi, 12 septembrie 2024, o discuție telefonică privind situația de securitate regionalǎ, inclusiv încălcarea spațiului aerian al României în urma atacurilor ruse asupra porturilor fluviale ucrainene. A fost abordată și atacarea de către Rusia în Marea Neagră a unei nave comerciale care transporta cereale.

Articolul continuă după reclamă

Ministrul afacerilor externe a salutat sprijinul și solidaritatea SUA și Aliaților cu România și a subliniat importanța menținerii evoluțiilor din Marea Neagră și din regiune în atenția constantă a NATO. A salutat reiterarea, de către omologul american, a angajamentului SUA de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat. A arătat că Aliații trebuie să implementeze toate angajamentele asumate în vederea asigurării securității spațiului euro-atlantic, în general, și în regiunea Mării Negre în special.

Pe acelaşi subiect

Cei doi oficiali au discutat despre evoluțiile recente privind sprijinul pe care îl acordă Ucrainei împotriva agresiunii ilegale și nejustificate a Federației Ruse. Partea americană a reiterat aprecierea pentru decizia României de a dona un sistem PATRIOT Ucrainei, donație cu importanță deosebită în contextul continuării atacurilor aeriene ruse împotriva infrastructurii civile ucrainene. 

Secretarul de stat american a subliniat angajamentul SUA de a continua măsurile în vederea consolidării capacității de apărare a României. Șefii celor două diplomații și-au reiterat sprijinul pentru Republica Moldova în eforturile sale de a respinge acțiunile hibride ale Rusiei, care vizează inclusiv influențarea rezultatului proceselor electorale din luna octombrie.

Totodată, cei doi oficiali au trecut în revistă progresele substanțiale ale României în îndeplinirea condițiilor pentru accederea în Programul Visa Waiver. Cei doi demnitari au convenit să continue dialogul strâns în perioada următoare" se arată în comunicatul de presă. 

Ce au transmis americanii

"Secretarul de stat Antony J. Blinken a discutat astăzi cu ministrul român de externe Luminiţa Odobescu cu privire la donarea de către România a unui sistem strategic de apărare aeriană PATRIOT către Ucraina. Secretarul Blinken a mulțumit ministrului Odobescu pentru îndeplinirea angajamentului României și pentru leadershipul continuu în apărarea securității regionale. El a subliniat sprijinul continuu al Statelor Unite pentru Ucraina și libertatea acesteia în faşa agresiunii Rusiei", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » România a discutat cu SUA despre dronele rusești căzute în ţară și despre atacarea unei navei cu cereale în Marea Neagră