Antena Meniu Search
x

O străbunică de 73 de ani, eroina protestelor din Belarus

Manifestaţiile împotriva preşedintelui Lukaşenko continuă în Belarus. Liderul este acuzat că a falsificat alegerile de luna trecută, pentru a rămâne la putere.

de Redactia Observator

la 06.09.2020, 11:37

Vezi și
  • Mii de oameni au fost arestaţi şi mulţi au fost bătuţi în detenţie.
  • Poliţiştii n-au ezitat să invadeze o universitate din care i-au târât afară pe câţiva studenţi.

Femeile au fost de la început în prim planul mişcării de protest. Iar una dintre cele mai însufleţite militante este o străbunică în vârstă de 73 de ani. 

La Minsk, toţi cei care au luat parte la proteste o cunosc şi o respectă pe Nina Bahinskaia. Adesea, oamenii o opresc pe stradă pentru a-şi face poze cu ea. 

Iar manifestanţii îi scandează numele când păşeşte în fruntea lor, arborând vechiul drapel al independenţei belaruse.

Nina participă la proteste din anii '80, când Belarus era încă republică sovietică. A fost de mai multe ori arestată şi amendată, dar a continuat să sfideze forţele de represiune. Şi nu şi-a schimbat părerea despre Aleksandr Lukaşenko, cel care guvernează ţara de 26 de ani. 

Nina Bahinskaia: Este un om bolnav, un psihopat. Şi este controlat de oameni de la Moscova.

Bunicuţa rebelă este şi mai iubită de când a fost filmată luptându-se cu scutierii care i-au smuls drapelul de care nu se desparte niciodată. 

Mii de oameni au fost arestaţi şi mulţi au fost bătuţi în detenţie. Poliţiştii n-au ezitat să invadeze o universitate din care i-au târât, pur şi simplu, afară pe câţiva studenţi. Dar toate acestea n-au făcut decât să sporească fermitatea manifestanţilor.    

Zoya: (Poliţiştii) au pătruns în universităţi, au ridicat oameni din pragul caselor, au început să vină şi pe la şcoli. Ce mai urmează, grădiniţele?

Mii de femei au defilat din nou prin Minsk, cerând eliberarea arestaţilor, demisia lui Lukaşenko, alegeri libere şi pedepsirea celor vinovaţi. De această dată, forţele de securitate n-au intervenit. 

Dar, în alt cartier, zeci de studenţi au fost ridicaţi, fără menajamente, de pe terasa unei cafenele. 

În ce o priveşte, Nina Bahinskaia nu a reuşit să-şi recupereze drapelul confiscat. Dar nu s-a descurajat: şi-a confecţionat altul cu care va continua protestele. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » O străbunică de 73 de ani, eroina protestelor din Belarus