Antena Meniu Search
x

OMS, despre distribuţia inechitabilă a vaccinurilor anti-Covid. Mai multe state nu au primit nici măcar o doză

OMS a transmis un avertisment despre decalajul din ce în ce mai mare dintre numărul de vaccinuri anti-Covid-19 disponibile pentru ţările bogate şi cele sărace. Avertismentul vine după declaraţiile secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a criticat ţările bogate care îşi fac stocuri de vaccinuri. Potrivit OMS, mai multe ţări nu au primit încă nicio doză de vaccin.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 29.03.2021, 17:07

Potrivit OMS, mai multe ţări nu au primit încă nicio doză de vaccin
Vaccinuri anti-Covid - Profimedia Images
  • OMS a atras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte distribuirea inechitabilă a dozelor de vaccin
  • Potrivit OMS, mai multe ţări nu au primit încă nicio doză

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis un avertisment luni, 29 martie, despre decalajul din ce în ce mai mare dintre numărul de vaccinuri Covid-19 disponibile pentru ţările bogate şi cele distribuite ţărilor mai sărace prin mecanismul Covax, notează Le Figaro.

Avertismentul vine după declaraţiile secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a criticat duminică ''stocarea excesivă'' a vaccinurilor de către ţările dezvoltate, solicitându-le să le împărtă cu restul lumii.

''Diferenţa dintre numărul de vaccinuri administrate în ţările bogate şi numărul de vaccinuri administrate prin Covax se măreşte în fiecare zi. Distribuţia inechitabilă a vaccinurilor nu este doar o indignare morală, ci este şi distructivă din punct de vedere economic. Atât timp cât virusul continuă să circule, oamenii vor continua să moară, comerţul şi călătoriile vor continua să fie perturbate şi recuperarea economică va fi întârziată'', a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la o conferinţă virtuală dedicată imunizării în întreaga lume.

Decalajele dintre ţări rămân mari, susţine OMS

Pe acelaşi subiect

Peste 510 milioane de vaccinuri au fost distribuite în întreaga lume, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii, dar decalajele dintre ţări rămân mari, determinând OMS să lanseze vineri un apel către naţiunile cele mai bogate pentru a dona vaccinuri ţărilor mai sărace. 

De asemenea, şi UNICEF ​​a cerut ţărilor bogate să doneze seruri pentru a asigura distribuţia echitabilă, adăugând că sunt necesare 510 milioane de dolari pentru a sprijini distribuţia la nivel mondial. 

''Avem nevoie de ajutor. Avem nevoie de producătorii de vaccinuri pentru a acorda prioritate Covax şi a depune eforturi pentru aprobarea de reglementare pentru o distribuţie rapidă, echitabilă şi accesibilă. Avem nevoie ca cele mai bogate naţiuni să doneze doze suplimentare prin Covax'', a declarat Henrietta Fore, directorul general al UNICEF.

Obiectivul Covax era ca până la sfârşitul lunii mai să distribuie aproximativ 238 de milioane de doze în toată lumea, dar până în prezent au fost livrate doar 32 de milioane de doze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » OMS, despre distribuţia inechitabilă a vaccinurilor anti-Covid. Mai multe state nu au primit nici măcar o doză