Antena Meniu Search
x

Omul de afaceri din spatele celui mai mare site de pariuri din Ucraina acuză că este şantajat de oficiali de la Kiev: Mi-au cerut zeci de milioane de euro

Un om de afaceri anglo-german care deţine cel mai mare site de jocuri de noroc din Ucraina a lansat acuzaţii dure. El susţine că este şantajat de mai mulţi oficiali din serviciile de securitate și administrația prezidențială de la Kiev, relatează Financial Times. Platforma online de pariuri Cosmolot a realizat anul trecut venituri uriaş de peste 200 de milioane de euro, în condiţiile în care Ucraina se confruntă cu o dependenţă de jocuri de noroc în rândul armatei, potrivit Bloomberg

de Redactia Observator

la 23.04.2024, 16:56

Omul de afaceri din spatele celui mai mare site de pariuri din Ucraina acuză că este şantajat de oficiali de la Kiev: Mi-au cerut zeci de milioane de euro
Omul de afaceri din spatele celui mai mare site de pariuri din Ucraina acuză că este şantajat de oficiali de la Kiev: Mi-au cerut zeci de milioane de euro - RBC Ucraina

Omul de afaceri Arnulf Damerau a declarat pentru Financial Times că este șantajat de înalți oficiali ucraineni. Damerau este unul dintre cei mai mari investitori privați occidentali din Ucraina. El susţine că este şantajat de oficiali corupți din serviciile de securitate de la Kiev și din administrația președintelui Volodimir Zelenski care încearcă să obţină zeci de milioane de euro de la el. 

Guvernele occidentale sunt din ce în ce mai preocupate de corupția din Ucraina, dar s-au abținut de la a critica în mod public administrația de la Kiev pentru a nu afecta sprijinul faţă de ajutarea Ucrainei după ce Rusia a invadat ţara, notează FT. Războiul a permis ca grupurile de corupţie legate de fostul președinte Viktor Ianukovici să se regrupeze, au transmis oficiali europeni din securitate.

Un mare site de jocuri de noroc, al 10-lea cel mai mare contribuabil al Ucrainei

Damerau este din august 2023 coproprietarul Cosmolot, un mare site de jocuri de noroc şi al 10-lea cel mai mare contribuabil la bugetul Ucrainei. Autorităţile de la Kiev au acuzat Cosmolot în octombrie anul trecut de încălcarea legilor privind jocurile de noroc și neplata unor impozite în valoare de 560 de milioane de euro. După ce Biroul de Securitate Economică al Ucrainei a făcut percheziţii la sediul companiei, conturile acesteia au fost îngheţate.

Pe acelaşi subiect

Damerau susţine că acuzaţiile sunt fabricate. Cosmolot a început să funcționeze în Ucraina în 2021, după ce guvernul ucrainean a schimbat legea jocurilor de noroc, a explicat el. Potrivit datelor publice, în 2023 a avut venituri totale de 208 milioane de euro, în creștere de la 4,8 milioane de euro în 2022 și de la 250.000 de euro în 2021, a mai adăugat el. 

Cosmolot este o platformă de păcănele cu mize mici. A plătit 60 de milioane de euro taxe anul trecut, potrivit declarațiile fiscale oficiale. Autorităţile au blocat conturile companiei în august, a spus Damerau.  Potrivit lui Damerau, un cetăţean ucrainean s-a întâlnit cu el la Viena în decembrie anul trecut și i-a transmis că autorităţile vor renunţa la acuzaţii dacă este dispus să transfere jumătate din companie către un trust offshore. 

Damerau susţine că a oferit agențiilor de securitate din Europa și Washington imagini și detalii de la întâlnire, precum și numele persoanelor implicate. "Acestea sunt declarații pe care nu vreau să le fac. Nu vreau să spun ceea ce mi se întâmplă ca om de afaceri care încearcă să investească în Ucraina, deoarece persoanele responsabile sunt în minoritate și trădează o generație tânără de ucraineni care își dau sângele pentru a încerca să ofere țării lor un viitor european", a spus Damerau.

"Este o țară care aspiră să facă parte din NATO și Uniunea Europeană, dar ceea ce face o mică minoritate acum acolo îmi aminiteşte de cele mai întunecate vremuri din perioada lui Ianukovici", a adăugat el.

Damerau susţine că a pierdut 25 de milioane de euro investind în Ucraina pe vremea când Ianukovici era la putere. Atunci a finanțat un parc eolian în Crimeea, cel mai mare proiect de acest gen din Europa care la acea vreme iar oficialii corupți l-au abordat atunci aproape în mod identic.

El susţine că proiectul parcului eolian a fost lovit de obstacole legale, iar apoi a fost abordat de un bărbat care pretindea că reprezintă administrația lui Ianukovici. Acesta a cerut transferul într-un offshore a 50% din acțiuni. Damereau a încercat să recupereze afacerea, dar ulterior Rusia a anexat Crimeea.

Damerau a spus că va relua acuzaţiile la Summitul pentru Reconstrucţia Ucrainei de la Berlin din luna iunie, la care a fost invitat să participe în calitate de investitor străin major. Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski a refuzat să comenteze acuzaţiile pentru FT. 

Dependență de jocuri de noroc în rândul soldaţilor ucraineni

Autoritățile ucrainene au promis la începutul lunii aprilie că vor lua măsuri pentru a reduce dependența de jocuri de noroc în rândul soldaţilor în contextul în care sunt îngrijorări că scade moralul și reprezintă un risc de securitate, scrie Bloomberg.

La sfârşitul lunii martie, un soldat ucrainean a depus o petiție în care atrage atenţia asupra dependenţei de jocurile de noroc în rândul armatei ucrainene. El susţine că atunci când nu luptă, soldaţii petrec ore întregi pe siteurile de pariuri şi jocuri de noroc unde îşi pierd banii. Personalul militar de pe front poate câștiga şi 2.500 de dolari pe lună, adică de cinci ori peste salariul mediu din Ucraina.

Soldatul identificat drept Pavlo Petrychenko a scris în petiţie despre soldați care își risipesc salariile pe jocuri de noroc, fac împrumuturi pentru a acoperi datoriile iar uneori chiar amanetează echipamente militare, cum ar fi drone și camere cu termoviziune. 

"Pentru mulți dintre ei, jocurile de noroc au devenit singura modalitate de a face față stresului, acestea cresc rapid dependența de dopamină și distrug autodisciplina", a scris Petrychenko în petiția care a strâns cele 25.000 de semnături necesare pentru a fi luată în considerare.

Petiția a menționat, de asemenea, şi riscul ca soldaţii ucraineni să fie vizaţi de operatorii ruși de cazinouri online pentru acces la datele private ale personalului militar, precum și ale civilolor. Soldații îndatorați sunt o țintă uşoară în campaniile de manipulare ale serviciilor secrete ruse, se mai arată în petiție.

Președintele Volodimir Zelenski a comentat la începutul lunii aprilie petiția, spunând că s-a întâlnit cu oficiali din securitate pentru a discuta problema jocurilor de noroc de pe front. "Pregătim pașii pentru controlul asupra industriei și protejarea intereselor societății", a spus Zelenski, fără a detalia ce măsuri ia în considerare guvernul. Un deputat ucrainean a declarat că o comisie parlamentară se va reuni pentru a discuta un proiect de lege care impune controale mai stricte asupra industriei jocurilor de noroc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Omul de afaceri din spatele celui mai mare site de pariuri din Ucraina acuză că este şantajat de oficiali de la Kiev: Mi-au cerut zeci de milioane de euro