Antena Meniu Search
x

Video Oraşul New York se scufundă sub greutatea zgârie-norilor. Când ar putea să dispară Empire State Building sau Statuia Libertăţii

New York-ul se scufundă încet, dar sigur, sub greutatea zgârie-norilor. Este concluza la care au ajuns oamenii de ştiinţă americani, după ce au analizat toate clădirile din oraşul care nu doarme niciodată.

de Redactia Observator

la 18.05.2023, 22:01

Vezi și

Cele peste un milion de clădiri din New York cântăresc - cu aproximaţie - peste 760 de milioane de tone. Estimarea include doar masa imobilelor și conținutul acestora, nu și drumurile, trotuarele, podurile, căile ferate și alte zone pavate.

Oraşul New York se scufundă

Un nou studiu arată că metropola americană se scufundă cu o rată de 1-2 milimetri pe an sub greutatea zgârie-norilor săi. Presiunea exercitată asupra solului duce deja la deformări, pe același model care se observă la plăcile tectonice în cazul topirii ghețarilor.

Cel mai dramatic stau lucrurile în Manhattan. Celebrul cartier de lux este acum cu doar 2,3 metri deasupra nivelului mării. În acest ritm, în viitorul secol, obiective turistice precum Empire State Building, Times Square şi chiar Statuia Libertăţii ar putea fi înghiţite de ocean.

 Şi, dacă evident, nu prea se mai poate face mare lucru în legătură cu zgârie-norii deja construiți, savanţii americani atrag atenţia că trebuie găsite soluţii de compromis pentru viitoarele imobile, pentru ca metropola să nu ajungă cu totul sub apă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Oraşul New York se scufundă sub greutatea zgârie-norilor. Când ar putea să dispară Empire State Building sau Statuia Libertăţii