Antena Meniu Search
x

Ostaticii ucişi din greşeală de armata israeliană au fost înregistraţi anterior de un câine cu un GoPro. De ce nu a fost verificată filmarea

Un câine al armatei israeliene i-a înregistrat pe ostaticii, ucişi din greşeală de IDF, în interiorul uneia dintre clădirile în care au fost ținuți. Pe înregistrarea recuperată se aud strigăte în ebraică "Ajutor". "Ostatici" și "Alon și Yotam". IDF susține că forțele sale au crezut că este o înșelăciune, scrie Haaretz.

de Redactia Observator

la 21.12.2023, 13:38

Ostaticii ucişi din greşală de armata israeliană au fost înregistraţi anterior de un câine cu un GoPro. De ce nu a fost verificată filmarea
Ostaticii ucişi din greşală de armata israeliană au fost înregistraţi anterior de un câine cu un GoPro. De ce nu a fost verificată filmarea - IDF

Un câine de căutare al armatei israeliene a înregistrat apelurile la ajutor ale celor trei ostatici din Fâşia Gaza care au fost împuşcaţi mortal din greşeală cinci zile mai târziu de soldaţi israelieni, a declarat un purtător de cuvânt al armatei, citat de Haaretz. 

Câinele i-a înregistrat în interiorul uneia dintre clădirile în care erau ținuți captivi, după ce militanţii Hamas care îi păzeau au fost ucişi de forţele israliene. Camera corporală a câinelui, care a fost ucis în operaţiune, a fost recuperată şi analizată abia marţi. Clădirea se afla la numai circa un kilometru de locul unde ostaticii au fost împuşcaţi mai târziu.

Confruntarea a avut loc în cartierul Shujaiyeh din orașul Gaza pe 10 decembrie. Clădirea în care erau ținuţi  Samer Fuad El-Talalka, Yotam Haim și Alon Shamriz se afla la aproximativ un kilometru distanță de locul unde au fost împușcați ulterior de soldați câteva zile mai târziu. O unitate IDF a suspectat prezența unor teroriști în clădire și a trimis câinele, care a fost împușcat.

Potrivit imaginilor ostaticii nu știau că animalul avea o cameră, vocile lor pot fi auzite, dar ei nu apar. Teroriștii au fost uciși în schimbul de focuri cu forțele armatei, iar IDF crede că așa au reușit ostaticii să scape.

Pe acelaşi subiect

Este interzis să tragi în cineva care ridică un steag alb și încearcă să se predea

Câinele a fost trimis într-o clădire în timpul unei operaţiuni de luptă, echipat cu o cameră de corp GoPro. "Teroriştii au tras asupra câinelui, şi din acel punct, am auzit voci care, după analiza înregistrării, au fost recunoscute ca fiind vocile ostaticilor, toate trei foarte puternice", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Daniel Hagari.

După ce a analizat înregistrarea camerei, armata israeliană crede că bărbaţii care îi ţineau ostatici pe cei trei israelieni au fost ucişi în timpul operaţiunii, ceea ce le-a permis acestora să fugă.

Soldaţii israelieni i-au împuşcat accidental pe cei trei ostatici israelieni vineri la Shujaiyeh, în nordul Fâşiei Gaza. Cei trei erau pe jumătate dezbrăcaţi şi unul dintre ei ţinea un băţ pe care legase o cârpă albă. Un soldat care i-a observat dintr-o poziție de sus pe o clădire la câteva zeci de metri distanță a tras în ei. 

Armata a explicat ulterior că soldaţii israelieni au acţionat împotriva procedurilor în vigoare când au deschis focul asupra celor trei ostatici. "Este interzis să tragi în cineva care ridică un steag alb și încearcă să se predea", a clarificat șeful IDF Herzl Halevi. Totuși, el a adăugat că soldaţii au deschis focul "pe timp de luptă și în condiții stresante". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri externe » Ostaticii ucişi din greşeală de armata israeliană au fost înregistraţi anterior de un câine cu un GoPro. De ce nu a fost verificată filmarea