Antena Meniu Search
x

Papa Francisc a lăudat curajul și umilința lui Benedict de a demisiona: "Ei sunt adevărații învingători"

Papa Francisc, care a spus deseori că ar putea demisiona în viitor dacă starea de sănătate precară îl va împiedica să conducă Biserica Catolică, a lăudat duminică umilința unuia dintre puținii papi din istorie care a demisionat de bunăvoie în loc să conducă pe viață, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 28.08.2022, 17:08

Papa Francis în vizită la L'Aquila
Papa Francisc a lădat curajul și umilința lui Benedict de a demisiona: "Ei sunt adevărații învingători" - Profimedia Images

L'Aquila, un oraș din centrul Italiei pe care Francisc l-a vizitat pentru scurt timp, este locul de înmormântare al lui Celestin al V-lea, care a demisionat din funcția de papă în 1294 după numai cinci luni pentru a se întoarce la viața sa de pustnic, stabilind o prerogativă papală.

Papa Benedict al XVI-lea, care în 2013 a devenit primul suveran pontif din ultimii aproximativ 600 de ani care a demisionat de bunăvoie, a vizitat L'Aquila cu patru ani înainte de a se retrage.

Papa Francisc a lăudat, în trecut, curajul lui Benedict de a demisiona

Când Vaticanul a anunțat în iunie călătoria lui Francisc la L'Aquila, pentru a inaugura o „sărbătoare anuală a iertării”, au fost alimentate speculațiile că o conjunctură de evenimente, inclusiv învestirea noilor cardinali sâmbătă și întâlnirile care încep luni cu privire la noua constituție a Vaticanului, ar putea prefigura un anunț de demisie.

Pe acelaşi subiect

Cu toate acestea, într-un interviu acordat luna trecută agenției Reuters, Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, a respins ideea, spunând că „nu mi-a trecut niciodată prin minte”, lăsând în același timp deschisă posibilitatea că ar putea demisiona din motive de sănătate într-un viitor îndepărtat.

În omilia unei slujbe pentru mii de oameni într-o piață centrală, Papa Francisc a remarcat că, în „Divina Comedie”, Dante Alighieri l-a condamnat pe Celestin pentru că a realizat ceea ce poetul medieval a numit „Marele Refuz”.

Dar Francisc, care s-a rugat în tăcere în fața mormântului lui Celestin, a spus că, renunțând la putere, Celestin a arătat puterea care vine din umilință.

„În ochii oamenilor, cei umili sunt văzuți ca fiind slabi și învinși, dar, în realitate, ei sunt adevărații învingători, pentru că sunt singurii care se încred în totalitate în Domnul și îi cunosc voința”, a spus Francisc.

Papa Francisc se confruntă cu probleme la genunchi, dar a stat în picioare pe timpul slujbei din L'Aquila

Papa, care a folosit un scaun cu rotile și un baston în ultimele luni din cauza unei afecțiuni la genunchi, a stat în picioare în cea mai mare parte a slujbei, dar și-a citit omilia cu o voce puternică și a ieșit adesea din scenariu.

El a povestit mulțimii cum pilotul elicopterului care l-a adus de la Roma a fost nevoit să se învârtă în cerc o perioadă de timp din cauza ceții groase din zona muntoasă înainte de a găsi o „portiță” în ceață. El a comparat acest lucru cu a profita de o deschidere din partea lui Dumnezeu în viața cuiva.

Deși Francisc a infirmat zvonurile potrivit cărora ar intenționa să demisioneze în curând, vizita a subliniat nevoia Bisericii Catolice de a reglementa statutul pontifilor care demisionează.

L'Aquila a fost lovită de un cutremur devastator în 2009, care a ucis 309 persoane, a rănit câteva mii și a distrus numeroase clădiri.

La începutul vizitei de duminică, Papa Francisc a purtat o cască gri de pompier și a fost plimbat printre ruinele catedralei orașului, care este în curs de reconstrucție.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Papa Francisc a lăudat curajul și umilința lui Benedict de a demisiona: "Ei sunt adevărații învingători"