Antena Meniu Search
x

Video Partidul Angelei Merkel a pierdut alegerile, în favoarea social-democraţilor. Olaf Scholz, favorit să-i preia funcţia

Angela Merkel pare greu de înlocuit. După ce a guvernat 16 ani fără întrerupere, partidul actualului cancelar a pierdut alegerile, în favoarea social-democraţilor.

de Redactia Observator

la 27.09.2021, 20:38

Vezi și

Însă diferenţa este atât de mică, încât niciuna dintre formaţiuni nu şi-a asigurat o majoritate parlamentară. După numărarea a trei sferturi din voturi, SPD conduce cu 25,7 %, urmată de coaliția creștin democrată CDU-CSU cu 24,1%. Urmează acum negocieri pentru formarea unei coaliţii, care ar putea dura şi luni de zile. 

Este explozia de bucurie din tabăra social-democraţilor germani. Sunt primele alegeri parlamentare pe care le câştigă din 2005. O victorie însă la limită. Au puţin peste un procent în faţa creştin-democraţilor lui Merkel, deci n-ar putea guverna singuri. Olaf Scholz, favoritul cursei, are soluţia. Poreclit candidatul de teflon, graţie abilităţii sale de a scăpa neatins din orice scandal, spune că vrea să guverneze alături de Partidul Verzilor şi de liberal-democraţi şi speră să formeze un guvern până de Crăciun. Şi este categoric în ce-i priveşte pe rivalii de la CDU, alături de care a guvernat până acum. 

Olaf Scholz, favorit să-i ia locul Angelei Merkel

Olaf Scholz: Mulţi cetăţeni au votat cu SPD pentru că vor o schimbare a guvernării şi pentru că vor ca noul cancelar să fie Olaf Scholz. 

Pe acelaşi subiect

În tabăra creştin democraţilor, dezamăgirea e greu de ascuns. De lângă Angela Merkel, Armin Laschet, admite înfrângerea, dar nu se consideră învins. Încă mai speră că poate strânge în jurul lui o coaliţie care să îi asigure postul de cancelar. 

Armin Laschet: Nu avem cum să fim mulţumiţi de acest rezultat. În orice caz, rezultatul alegerilor pune Germania, Uniunea, toate partidele democratice în faţa unor provocări uriaşe

Niciunul dintre candidaţi n-a reuşit să trezească emoţie în electorat, aşa că votul a fost mai degrabă pentru sau împotriva lui Merkel. Alegerile au propulsat partidele mici, cum ar fi Verzii sau liberal-democraţii, fără de care cei doi mari coloşi, SPD şi CDU, nu pot forma un guvern. 

Alegător: Nu am urmărit cu atenţie, dar am văzut că SPD sunt în faţa CDU, probabil vom avea o mare coaliţie din nou, nu? Aşa că lucrurile vor rămâne cum sunt, nu sunt nici dezamăgit, nici foarte fericit

Dacă negocierile pentru noul guvern nu se termină până în decembrie, Angela Merkel ar putea să doboare recordul de longevitate pentru un cancelar german, stabilit de mentorul ei, Helmut Kohl, care a guvernat timp de 17 ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Partidul Angelei Merkel a pierdut alegerile, în favoarea social-democraţilor. Olaf Scholz, favorit să-i preia funcţia