Antena Meniu Search
x

Eroul din filmul Hotel Rwanda, care a salvat de la masacru 1000 de oameni, a fost condamnat pentru terorism

Paul Rusesabagina, subiectul filmului nominalizat la Oscar "Hotel Rwanda", în care sunt prezentate eforturile sale puse în slujba binelui din timpul genocidului din ţara africană, se confruntă acum cu acuzaţii grave. Acesta ar putea ispăşi după gratii o pedeapsă de ani de zile, pentru fapte asociate cu terorismul. Familia deţinutului cere dreptate pentru Rusesabagina, afirmând că este victima unei "vendete personale" a preşedintelui Paul Kagame.

de Redactia Observator

la 20.09.2021, 16:39

Paul Rusesabagina
Paul Rusesabagina - Profimedia

Cu aproape două decenii în urmă, Paul Rusesabagina s-a prezentat drept fiind un om obișnuit, prins întâmplător în mijlocul unor evenimente extraordinare. Fostul manager al hotelului din Rwanda, în vârstă de 67 de ani, a cules laurii pentru fapte eroice, acesta salvând peste 1.000 de vieţi în timpul genocidului. Pe parcursul a 100 de zile, începând din aprilie 1994, aproximativ 800.000 de oameni, în mare parte etnici Tutsi, au fost masacrați de extremiștii din comunitatea Hutu.

În versiunea lui Rusesabagina, pe care acesta o relatează în lucrarea autobiografică "An Ordinary Man", şi-ar fi folosit abilităţile de comunicare şi persuasiune pentru a-i convinge pe agresori să cruţe viaţa victimelor refugiate în hotelul Mille Collines. De asemenea, folosindu-se de relaţiile cu persoane influente, Rusesabagina a obţinut mai multe favoruri "salvatoare". Într-un pasaj din carte, acesta scrie că hotelul era înconjurat de „sute de [luptători] înarmaţi cu sulițe, macete și puști”, relatează BBC. "Ar fi devenit un adevărat măcel ... într-o oră", a precizat el. Însă intervenţia sa i-ar fi determinat pe înalţii oficiali să anuleze atacul. Cuvintele pot fi „instrumente puternice, vitale”, a mai scris în cartea publicată în 2006. Dar aparent tot cuvintele îl trimit acum după gratii, unde va ispăşi o pedeapsă grea, de ani de zile.

Rusesabagina, de la erou la inamic

Imaginea lui Rusesabagina, care a părăsit Rwanda în 1996, s-a întors la 180 de grade în scurt timp, acesta trecând de la erou la inamic al statului, în urma criticilor față de guvernul post-genocid. Într-un mesaj video din 2018, a fost înregistrat declarând că „a sosit momentul să folosim orice mijloace posibile pentru a aduce schimbări în Rwanda. Întrucât toate mijloacele politice au eșuat, este timpul să recurgem la ultima soluție". În acel moment, Paul Rusesabagina era liderul unei coaliții de opoziție din exil, Mișcarea Rwandei pentru Schimbare Democrată (MRCD). Iar Frontul de Eliberare Națională (FLN) fusese acuzat de atacuri în Rwanda la începutul anului 2018.

Pe acelaşi subiect

Guvernul din Rwanda, aflat sub conducerea președintele Paul Kagame, avea reputaţia unei structuri politice dure, în special cu oponenţii din străinătate. Kagame a condus forțele care au pus capăt măcelului și, ulterior, a devenit președinte. Mai mulţi critici ai săi au fost uciși sau ameninţaţi cu moartea, însă guvernul a negat orice implicare. Rusesabagina s-a plâns în repetate rânduri că ar fi fost hărţuit de oficialii din Rwanda. În 2009, acesta a părăsit Belgia, unde se stabilise cu familia, şi a plecat în SUA, după ce casa lui a fost spartă de mai multe ori și i-au fost furate documente importante.

Dar în 2005, după lansarea filmului "Hotel Rwanda", viaţa sa a luat o turnură neaşteptată. Povestea lui Rusesabagina a rămas necunoscută timp de un deceniu, perioadă în care a lucrat ca șofer de taxi în capitala belgiană Bruxelles, însă rolul jucat de Don Cheadle în producţia hollywoodiană i-a adus numele în atenţia publicului internaţional. Rusesabagina a primit apoi mai multe premii, inclusiv Medalia Prezidențială a Libertății, cea mai înaltă distincţie civilă a SUA, care i-a fost decernată de George W Bush în 2005. „Viața lui ne amintește de datoria noastră morală de a înfrunta răul în toate formele sale”.

Premiera filmului în țara sa natală a avut loc în fața a 10.000 de oameni, pe un stadion din capitala Kigali, însă Rusesabagina nu a fost prezent. Explicația oficială a dat vina pe starea de sănătate precară, însă motivele ar fi fost, de fapt, politice. În autobiografia publicată în 2006, aşa-zisul erou a avut numai cuvinte de laudă la adresa copilăriei petrecute într-o zonă rurală idilică, vorbind ulterior şi despre perioada genocidului. Dar spre final, a comis o greşeală: l-a descris pe președintele Kagame drept „clasicul african puternic”, adăugând că „în mentalul colectiv, Rwanda este şi în prezent o națiune guvernată de și în beneficiul unui grup mic de tutsi de elită”.

„Erou fabricat” sau "prizonier politic"

Reputația lui Rusesabagina s-a făcut praf şi pulbere. Presa de stat a început să îl critice, iar Kagame l-a numit „erou fabricat” în ceea ce unii au interpretat drept fiind o încercare deliberată de a-l distruge. Chiar şi unii dintre supraviețuitori au început să contrazică versiunea lui Rusesabagina.

În 2007, Rusesabagina a declarat că un tribunal pentru crime de război susținut de ONU ar trebui să îi judece pe unii membri ai partidului lui Kagame pentru presupusul lor rol în genocid. Într-un discurs susţinut în 2014 la Universitatea din Michigan, a subliniat că grupurile care operează în numele guvernului din Rwanda au ucis sute de mii de refugiați hutu în Republica Democrată Congo. Povestea se regăseşte şi într-un raport ONU din 2010, contrazis de autorităţile africane.

Pe fondul disputei cu Kagame, în atenţia publică au fost aduse, însă, dovezi ale legăturilor lui Rusesabagina cu FLN, o grupare care a efectuat atacuri în Rwanda. Astfel, autoritățile au avut motive să-l aresteze. Potrivit familiei lui Rusesabagina, acesta a fost răpit în Dubai și adus cu forța în Rwanda. Dar într-o altă versiune a evenimentelor, descrisă în instanță, fostul aliat Constantin Niyomwungere a spus că l-a păcălit într-un avion, făcându-l să creadă că va zbura în Burundi. Președintele Kagame a comparat călătoria Rusesabagina cu formarea unui număr greșit, adăugând că procesul a fost „impecabil”.

Odată ajuns în instanță, Rusesabagina nu a negat legătura cu FLN. "I-am format ca grupare armată, nu teroristă, așa cum spune procuratura. Nu neg că FLN a comis infracțiuni, dar rolul meu a fost diplomatic", a argumentat el. Acesta a mai spus că nu a cerut niciodată nimănui să țintească civilii. "Este prizonier politic", a declarat fiica sa, Carine Kanimba, adăugând că "Paul Kagame este singurul judecător din instanță", având o "vendetă personală" împotriva tatălui ei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Eroul din filmul Hotel Rwanda, care a salvat de la masacru 1000 de oameni, a fost condamnat pentru terorism