Antena Meniu Search
x

Pentagon Leaks. Jack Teixeira, militarul care a dezvăluit documente militare secrete pe Discord, a pledat vinovat şi riscă 16 ani de închisoare

Tânărul care a fost acuzat de scurgerea de informaţii de la Pentagon a pledat vinovat pentru şase capete de acuzare. În vârstă de 22 de ani, membrul Gărzii Naţionale Aeriene din Massachusetts riscă acum să stea în spatele gratiilor 16 ani şi 8 luni. La începutul anului trecut, el a postat un teanc de dosare clasificate pe un grup de gameri pe Discord, fiind considerată una dintre cele mai grave breşe de securitate naţională din ultimii ani.

de Redactia Observator

la 05.03.2024, 09:02

Vezi și

Teixeira, care a rămas în arest preventiv de la arestarea sa în aprilie anul trecut, a recunoscut fapta în timpul unei audieri la tribunalul federal din Boston, după ce a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii care intenţionează să ceară unui judecător să-l condamne la peste 16 ani de închisoare.

Tânărul în vârstă de 22 de ani a pledat vinovat pentru şase capete de acuzare pentru păstrarea şi transmiterea intenţionată de informaţii clasificate referitoare la apărarea naţională, după ce Teixeira ar fi scurs, anul trecut, un teanc de dosare clasificate către un grup de gameri pe aplicaţia de mesagerie Discord.

În schimbul pledoariei de vinovăţie, procurorii au fost de acord să nu-l acuze pe Teixeira de alte încălcări ale Legii spionajului sau de alte infracţiuni. El a fost de acord să fie condamnat la cel puţin 11 ani de închisoare, iar procurorii au declarat că vor recomanda 16 ani şi opt luni de închisoare.

Cine este Jack Teixeira

Pe acelaşi subiect

Înainte de arestarea sa, în casa mamei sale din North Dighton, Massachusetts, Teixeira lucrase la Baza Otis a Gărzii Aeriene Naţionale din Cape Cod, Massachusetts. Nu avea studii superioare, dar lucra ca tehnician pentru operaţiuni de apărare cibernetică. În ciuda faptului că era un angajat de nivel inferior, Teixeira deţinea o autorizaţie de securitate strict secretă şi, începând din ianuarie 2022, a început să acceseze sute de documente clasificate legate de subiecte precum invazia Rusiei în Ucraina, potrivit procurorilor.

El a făcut acest lucru chiar dacă superiorii săi l-au avertizat de două ori în 2022 cu privire la modul în care a gestionat informaţiile clasificate şi l-au avertizat să nu efectueze "căutări profunde" în bazele de informaţii, a declarat luni în instanţă procurorul adjunct al SUA Jason Casey.

Folosind numele de utilizator "TheExcaliburEffect", Teixeira a partajat informaţii clasificate pe Discord, pe servere private - un fel de cameră de chat - în timp ce se lăuda că avea acces la "lucruri referitoare la Israel, Palestina, Siria, Iran şi China".

Documentele scurse conţineau informaţii strict secrete despre aliaţi şi adversari, cu detalii care mergeau de la mişcările de trupe din Ucraina până la agenţia de spionaj Mossad a Israelului.

În decembrie, Forţele Aeriene americane au anunţat că au luat măsuri disciplinare împotriva a 15 membri ai personalului în urma scurgerii de informaţii şi l-au demis pe colonelul Sean Riley de la comanda unităţii din care făcea parte Teixeira. Un raport al inspectorului general al Forţelor Aeriene privind incidentul a constatat că unii membri ai unităţii şi superiori ai lui Teixeria "deţineau informaţii despre nu mai puţin de patru cazuri distincte ale activităţii sale discutabile".

Un număr mai mic de persoane aveau o imagine mai completă a comportamentului său de căutare de informaţii şi "au omis în mod intenţionat să raporteze toate detaliile acestor probleme/incidente de securitate", se arată în raport.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Pentagon Leaks. Jack Teixeira, militarul care a dezvăluit documente militare secrete pe Discord, a pledat vinovat şi riscă 16 ani de închisoare