Antena Meniu Search
x

Pentagonul dă alarma: "Dacă Ucraina cade, chiar cred că NATO va fi într-o luptă cu Rusia". Franţa anunţă o catastrofă economică

Dacă Ucraina cade, chiar cred că NATO va fi într-o luptă cu Rusia, a avertizat şeful Pentagonului. Şi Franţa a transmis că Franţa face tot posibilul pentru a împiedica o prăbuşire a Ucrainei. Dacă Vladimir Putin câştigă, pentru europeni va fi o catastrofă economică, a transmis şeful diplomaţiei franceze: "Dacă Ucraina se va prăbuşi, 30% din piaţa de grâu va fi stăpânită de Rusia"

de Redactia Observator

la 01.03.2024, 15:52

Pentagonul dă alarma: "Dacă Ucraina cade, chiar cred că NATO va fi într-o luptă cu Rusia. Franţa anunţă o catastrofă economică
Pentagonul dă alarma: "Dacă Ucraina cade, chiar cred că NATO va fi într-o luptă cu Rusia. Franţa anunţă o catastrofă economică - Profimedia

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat joi, la o audiere într-o comisie a Congresului SUA, că dacă Ucraina pierde războiul cu Rusia, următoarele ameninţate vor fi statele baltice şi există riscul unui război direct între Rusia şi NATO, relatează agenţiile EFE şi Reuters. Kremlinul a catalogat astfel de afirmaţii drept "extrem de iresponsabile".

Pentagon: "Dacă Ucraina cade, chiar cred că NATO va fi într-o luptă cu Rusia"

"Ştim că dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin reuşeşte aici (în Ucraina), el nu se va opri. Va continua cu acţiuni şi mai agresive în regiune. Iar alţi lideri din lume, alţi autocraţi vor vedea asta şi vor fi încurajaţi de faptul că acest lucru s-a întâmplat şi că noi nu am reuşit să sprijinim o democraţie", a susţinut şeful Pentagonului în faţa Comitetului pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanţilor.

"Dacă eşti un stat baltic, eşti cu adevărat îngrijorat dacă nu cumva vei fi următorul. Ei îl cunosc pe Putin. Ei ştiu de ce este el capabil. Şi, sincer, dacă Ucraina cade, chiar cred că NATO va fi într-o luptă cu Rusia", a adăugat Austin în intervenţia sa menită să îi convingă pe congresmeni să aprobe noul ajutor de peste 60 de miliarde de dolari cerut de preşedintele Joe Biden pentru Ucraina, dar în continuare blocat de republicani în Camera Reprezentanţilor, după ce a fost aprobat de Senatul majoritar democrat.

Pe acelaşi subiect

Solicitat să comenteze aceste afirmaţii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că "este vorba despre o nouă declaraţie extrem de iresponsabilă", din seria celor care au venit în ultimele zile dinspre "diferite capitale europene, iar acum şi de peste Ocean".

Declaraţii de acest fel "agravează tensiunile, deşi se părea că nu pot fi agravate şi mai mult", a completat purtătorul de cuvânt al lui Putin. "Lucrul cel mai important este că aceste declaraţii dezvăluie de fapt viziunea pe care NATO o are asupra lumii. NATO consideră Ucraina drept teritoriul său", a mai interpretat Peskov afirmaţia şefului Pentagonului.

Franţa: Trebuie evitată cu orice preţ prăbuşirea Ucrainei

Franţa face tot posibilul pentru a împiedica o prăbuşire a Ucrainei, însă fără a intra în război împotriva Rusiei, a declarat vineri şeful diplomaţiei franceze la postul de radio France Inter, potrivit AFP. "Tot ceea ce facem noi este pentru a evita războiul şi evident nu pentru a creşte îngrijorarea francezilor", a dat asigurări Stéphane Séjourné, întrebat cu privire la posibilitatea trimiterii de militari europeni în Ucraina, evocată la începutul săptămânii de preşedintele francez.

Emmanuel Macron i-a îndemnat luni pe aliaţii Ucrainei la o "revigorare" pentru a asigura "înfrângerea" Rusiei, prin iniţierea de livrări mai rapide şi mai masive de arme şi muniţii. Macron a mai spart un tabu declarând că nu poate fi exclusă trimiterea de soldaţi occidentali în Ucraina, pentru misiuni de susţinere, subliniind totodată că nu există un consens asupra acestui subiect.

Pentru a risipi îndoielile cu privire la trimiterea de soldaţi francezi care ar lupta de partea ucrainenilor în faţa adversarilor lor ruşi, Stéphane Séjourné a amintit de cadrul fixat de preşedinte: "a împiedica Rusia să câştige fără a intra în război împotriva Rusiei şi, în acest cadru, nimic nu este exclus".

"Dacă Ucraina se va prăbuşi, 30% din piaţa de grâu va fi stăpânită de Rusia"

Séjourné a atenţionat asupra riscului real de prăbuşire a Ucrainei, într-un moment în care sprijinul SUA pentru Kiev este tot mai incert, cu posibilitatea revenirii la preşedinţia SUA a republicanului Donald Trump. De asemenea, Stéphane Séjourné a atenţionat asupra consecinţelor grave, în special pe plan economic, pentru europeni. "Va fi o catastrofă economică (...). Dacă Ucraina se va prăbuşi, 30% din piaţa de grâu va fi stăpânită de Rusia, ceea ce îi va da posibilitatea de a ne ataca pe pieţe", a declarat Stéphane Séjourné.

Ministrul francez a evocat şi problema umanitară, cu riscul unui val de refugiaţi nemaivăzut după Al Doilea Război Mondial. "Vorbim despre 10 milioane de ucraineni ce ar putea părăsi Ucraina în cazul prăbuşirii" ţării lor. "Şi apoi, ştim foarte bine, şi avem informaţii (în acest sens), că Rusia nu se va opri aici", a comentat el, cu referire la faptul că Moscova ar putea cotropi alte ţări.

Stéphane Séjourné a evocat de asemenea "o situaţie de fragilitate cu pregătirea alegerilor europene, cu pregătirea Jocurilor Olimpice" şi cu atacurile pe plan informaţional ale Rusiei. "Rusia şi-a schimbat postura", ceea ce justifică sprijinul neclintit pentru Ucraina, a conchis ministrul francez

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Pentagonul dă alarma: "Dacă Ucraina cade, chiar cred că NATO va fi într-o luptă cu Rusia". Franţa anunţă o catastrofă economică