Antena Meniu Search
x

Peste 9.000 de persoane au fost reținute în urma protestelor din ultimele zile, din Statele Unite

America este paralizată de haos. De 10 zile, mii de oameni ies în stradă după ce un bărbat de culoare a fost ucis de un poliţist. Bilanţul tensiunilor vorbeşte de cel puţin 11 morţi, zeci de răniţi şi peste 9.000 de manifestanţi reţinuţi. Autorităţile se aşteaptă la noi violenţe în orele următoare. Chiar în aceste momente, în Minneapolis a început priveghiul lui George Floyd.

de Redactia Observator

la 04.06.2020, 22:50

Vezi și
  • Protestele, izbucnite după moartea lui George Floyd.
  • Un ofițer de poliție este acuzat că l-a ucis pe Floyd.

Epicentrul revoltelor de noaptea trecută a fost în Brooklyn. Confruntările nu au mai fost la fel de violente ca în serile trecute, însă protestatarii au refuzat să plece de pe străzi în momentul în care a intrat în vigoare interdicţia de circulaţie impusă de starea de asediu.

Într-un incident separat, un poliţist a fost înjunghiat în gât, iar alţi doi agenţi au fost răniţi în timp ce încercau să oprească un jaf. Oficialii locali nu au confirmat dacă atacul are legătură cu protestele de amploare din oraş. Furia la adresa poliţiei este însă la cote maxime. Protestatarii sunt decişi să rămână în stradă până când vocea lor va fi auzită.

Martori ai acestor proteste sunt şi mulţi români, mulţi dintre ei, s-au alăturat şi ei manifestaţiilor.

Una dintre solicitările manifestanţilor a avut deja ecou. Procurorii au schimbat încadrarea infracţiunii în cazul poliţistului care a stat cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd, de la crimă de gradul 3, la 2, ceea ce presupune omor cu intenţie şi o pedeapsă de până la 40 de ani de închisoare. 

Sub acuzare au fost puşi şi ceilalţi trei agenţi care au participat la reţinerea bărbatului. Ei sunt cercetaţi pentru complicitate la crimă.

În Denver, protestatarii au oferit un tribut impresionat în memoria lui George Floyd. Timp de aproape nouă minute, exact cât a stat poliţistul cu genunchiul pe gâtul acestuia, oamenii au luminat cerul cu lanternele de la telefoane.

Un mesaj pentru americani, atât pentru cei aflaţi în stradă, cât şi pentru guvernanţi sau cei care profită de proteste pentru a devasta magazine are şi Papa Francisc, care condamnă deopatrivă orice manifestări rasiste sau violente.

Papa Francisc: Prieteni, nu putem tolera sau închide ochii la rasism şi discriminare de orice formă şi să pretindem că apărăm sacralitatea vieţii umane. În acelaşi timp, trebuie să recunoaştem că violenţele din ultimele nopţi este autodistructivă şi pierzătoare. Nimic nu se câştigă cu violenţă şi atât de multe se pierd.

Pus la zid pentru modul în care a gestionat situaţia, Donald Trump nu mai scoate armata pe străzi. Reacţia vine după ce un sondaj de opinie a arătat că pierde teren în faţa principalului său contracandidat la funcţia de preşedinte, Joe Biden. Potrivit cercetării, dacă alegerile ar avea loc azi, Donald Trump le-ar pierde.

Potrivit autopsiei oficiale, moartea lui George Floyd a fost provocată de "un stop cardiorespirator" survenit în timp ce era imobilizat. Legiştii au stabilit că "a avut loc o compresie a gâtului şi a spatelui care au dus la o blocare a fluxului sanguin spre creier" în urma presiunii exercitate asupra spatelui, a cătuşelor şi a poziţiei în care a fost imobilizat de agenţi şi care au afectat capacitatea diafragmei de a funcţiona. 

Tot raportul medico-legal a stabilit că George Floyd a avut coronavirus în luna aprile, iar la momentul arestării se afla sub influenţa drogurilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Peste 9.000 de persoane au fost reținute în urma protestelor din ultimele zile, din Statele Unite