Antena Meniu Search
x

Peste 1.500 de morţi în Spania şi Portugalia, din cauza caniculei. Oamenii se luptă cu temperaturi de peste 45 de grade

Numărul morţilor din cauza valului de căldură actual, din Spania şi Portugalia, se află într-o continuă creştere. Oficialli avertizează că cele două ţări trebuie să se pregătească pentru a face față efectelor schimbărilor climatice pe măsură ce temperaturile continuă să crească.

de Antonia Roşu

la 20.07.2022, 17:28

Europa mistuită de flăcări: Peste 1.500 de morţi în Spania şi Portugalia, din cauza temperaturilor extreme, de peste 45°C
Europa mistuită de flăcări: Peste 1.500 de morţi în Spania şi Portugalia, din cauza temperaturilor extreme, de peste 45°C - Profi Media

Canicula care devastează Spania de zece zile a cauzat moartea a ”peste 500 de oameni”, anunţă miercuri premierul spaniol Pedro Sanchez, în cursul unei vizite în Aragon, o regiune situată în nordul ţării, afectată de un incendiu, relatează AFP.

”În timpul acestui val de căldură, peste 500 de oameni au murit din cauza tempraturilor mari, arată datele”, declară el, citând o evaluare a ”supramortalităţii” publicată de către un institut de sănătate publică, potrivit news.ro.

Temperaturile au depăşit 45 de grade Celsius

Institutul de Sănătate Carlos al III-lea merge mai departe şi estimează că 679 de morţi au fost cauzate în mod direct de acest episod de caniculă, potrivit unui ultim bilanţ difuzat de televiziunea publică spaniolă.

Pe acelaşi subiect

Spania tocmai ce s-a confruntat, în perioada 9-18 iulie, cu cel mai intens val de căldură înregistrat vreodată în ţară, potrivit unor date preliminare publicate miercuri de către Agenţia Meteorologică Spaniol.

Situaţia este critică şi în Portugalia, unde 1.063 oameni au murit în două zile

Portugalia a anunţat peste 1.000 de morți din cauza valului de căldură actual. Temperaturile afectată de secetă au depășit 40 de grade Celsius, săptămâna trecută. Deși au scăzut în ultimele zile, şeful Direcţiei Generală a Sănătăţii (DGS) a spus că au rămas peste nivelurile normale pentru această perioadă a anului, relatează Reuters.

DGS a raportat anterior 238 de decese în exces din cauza valului de căldură din 7 până în 13 iulie, dar Freitas a spus că numărul deceselor a crescut acum la 1.063 pentru perioada până la 18 iulie.

Temperaturile ridicate, seceta în curs și gestionarea proastă a resurselor au fost învinuite pentru mai multe incendii care au afectat Portugalia. El a spus că numărul deceselor în viitor va depinde, printre altele, de măsurile preventive pe care oamenii le adoptă pentru a se proteja, de modul în care casele de îngrijire se îndreaptă către rezidenți și de adaptarea infrastructurilor.

Odată cu schimbările climatice, este de așteptat ca această creștere a mortalității să se intensifice și, prin urmare, trebuie să luăm măsuri la nivel de sănătate publică pentru a minimiza impactul”, a spus un cercetător.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Peste 1.500 de morţi în Spania şi Portugalia, din cauza caniculei. Oamenii se luptă cu temperaturi de peste 45 de grade