Antena Meniu Search
x

Video Caniculă şi temperaturi fără precedent în Europa. 1.100 de oameni au murit şi zeci de mii de persoane au fost evacuate din calea incendiilor devastatoare

Infern în vestul Europei. În Marea Britanie a fost oficial cea mai călduroasă zi din istorie, după ce la Londra s-a ajuns la 40 de grade Celsius. Cu aerul de foc, dar şi cu incendiile se luptă de zile în şir şi alte state din vestul Europei: Franţa, Spania şi Portugalia. De joi, valul fierbinte se întinde şi peste România. Cel mai cald însă va fi în weekend.

de Redactia Observator

la 19.07.2022, 19:39

Vezi și

În Regatul Unit, recordul termic a fost depăşit încă de la prânz, când mercurul din termometru a arătat 39,1 grade Celsius în localitatea Charlwood. Acela a fost doar începutul. Rând pe rând, mai multe regiuni au început să raporteze temperaturi din ce în ce mai mari. Pragul de 40 de grade a fost depăşit pentru prima dată în Londra, la Heathrow.

Nathan Rao, meteorolog: “Este simplu: Nu staţi în soare! Nu depuneţi efort, nu ieşiţi la alergat, nu ieşiţi la plimbări lungi. Staţi la răcoare.”

Temperaturile de Infern i-au făcut pe oameni să caute orice loc cu răcoare, chiar şi la job în ziua liberă.

Cetăţean britanic: “Mă duc la birou pentru că este mai răcoare.”

Pe acelaşi subiect

În Londra, oamenii au renunţat la maşini pentru biciclete şi s-au îndreptat către piscine. Alţii au sărit direct în Tamisa. Autorităţile îi sfătuiesc pe localnici să nu mai sară în râuri şi lacuri, după ce mai mulţi s-au înecat, în timp ce încercau să scape de căldură. Cozi au fost nu doar la piscine, ci şi în magazinele unde britanicii s-au îngrămădit să cumpere apă.

Pistele aeroporturilor au început să se topească din cauza căldurii

Zeci de zboruri au fost anulate ieri pe aeroportul Luton. Şi avioanele militare au rămas la sol, până şi pista celei mai importante baze a Forţele Aeriene Regale a început să se topească.

La Acvariul din Londra, pinguinii şi vieţuitoarele marine au fost răsfăţaţi cu delicatese îngheţaţe.

Prinţul Charles: “Criza climatică este o urgenţă reală şi este absolut esenţial să căutăm soluţii pentru Cornwall, pentru ţară şi pentru restul lumii.“

Nu doar Marea Britanie se confruntă cu vremea toridă

Căldură infernală şi de cealaltă parte a Canalului Mânecii. În mai multe localităţi din Franţa, printre care Paris şi Lille s-au înregistrat azi peste 40 de grade Celsius.

Cetăţean francez: „M-am plimbat mult şi am vrut doar să îmi aşez puţin picioarele în apă.”

Temperaturile de foc nu sunt singura problemă a francezilor. Sute de pompieri se luptă să stingă un incendiu care arde în departamentul Gironde.

Pompier: “Vântul este un element negativ în lupta împotriva focului. Este un duşman.”

Fumul purtat de vânt a ajuns şi la Bordeaux. Peste 19 mii 300 de hectare au fost deja mistuite de flăcări, iar mai bine de 32 de mii oameni au fost evacuaţi. În acelaşi timp au fost relocate şi aproape 1000 de animale de la o grădină zoologică din zonă. Experţii avertizează că doar o schimbare termică poate opri răspândirea incendiilor de vegetaţie.

Cu focul se luptă şi spaniolii. Pasagerii unui tren care se deplasa de la Madrid, în oraşul Ferrol din Galicia au avut parte de o adevărată călătorie în infern. Trenul a fost oprit mai multe minute de mecanic în timp ce de o parte şi de alta a şinei flăcările ardeau tot în cale.

Catalonia arde - mii de oameni evacuaţi din locuinţe

Regiunea cea mai afectată este însă Catalonia. Mii de oameni din nord-estul ţării au fost nevoiţi să îşi părăsească casele. Printre ei şi un român, Augustin Pop, care a povestit că a trebuit să îşi lase în urmă şi cei doi căţei.

Augustin Pop, român stabilit în Spania: “Nu a ars mult. Maxim 2 ore şi jumătate. A fost rapid, foarte rapid şi apoi s-a răspândit şi în partea cealaltă.”

Acum aşteaptă undă verde de la pompieri pentru a-şi căuta prietenii necuvântători şi pentru a calcula daunele.

Pedro Sanchez, premierul Spaniei: “Încălzirea globală ucide. Ucide oameni, aşa cum s-a văzut, ucide ecosisteme şi biodiversitatea.”

Cupola de foc care a acoperit vestul Europei încă de săptămâna trecută, vine acum spre est şi va afecta Germania mâine, iar de joi va ajunge şi în ţara noastră. Temperaturile vor depăşi în weekend 40 de grade Celsius la umbră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Caniculă şi temperaturi fără precedent în Europa. 1.100 de oameni au murit şi zeci de mii de persoane au fost evacuate din calea incendiilor devastatoare