Planul "Riviera" al lui Trump pentru Gaza, un delir periculos care l-a făcut pe Netanyahu să zâmbească. Analiză CNN
Propunerea președintelui Donald Trump de a reloca aproximativ 2 milioane de palestinieni din Fâșia Gaza și de a transforma regiunea într-o "Rivieră a Orientului Mijlociu" este un plan nerealist și periculos pentru stabilitatea regională, arată o analiză CNN. Relocarea forțată a palestinienilor ar încălca dreptul internațional și ar putea fi considerată o formă de epurare etnică. De asemenea, statele arabe, precum Iordania și Egiptul, se opun vehement acestei idei, temându-se de destabilizarea internă și de implicațiile umanitare. Ideea lui Trump reflectă o înțelegere superficială a conflictului israeliano-palestinian și ar putea avea consecințe grave asupra eforturilor de pace din Orientul Mijlociu, explică CNN.
- Filmul tragediei din Vâlcea, unde o şoferiţă de 23 de ani a plonjat cu maşina în râul Olt. DETALII la Observator 17:00
- Cum putem reduce dobânda unui credit. La ce să fim atenţi atunci când ne împrumutăm
Planul Riviera al lui Trump pentru Gaza este cea mai absurdă idee din istoria eforturilor de pace ale SUA în Orientul Mijlociu, arată o analiză CNN. Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu și-a putut ascunde marţi zâmbetul. Și nu e de mirare. A asistat la Casa Albă, la una dintre cele mai surprinzătoare propuneri făcute vreodată de un președinte american în contextul conflictului israeliano-palestinian.
Donald Trump a spus marţi de mai multe ori ideea că aproape 2 milioane de palestinieni ar trebui să fie mutați din Gaza în noi așezări, din alte părți, astfel încât SUA să poată trimite trupe pentru a prelua controlul asupra Fâșiei și a o transforma într-o "Rivieră a Orientului Mijlociu". "Vom construi locuințe de calitate, un oraș frumos, un loc unde oamenii să trăiască și să nu moară, pentru că Gaza este acum o garanție că vor muri", a declarat Trump reporterilor.
În câteva cuvinte, Trump a propus o transformare geopolitică dramatică a Orientului Mijlociu și, în același timp, i-a oferit lui Netanyahu un atu politic major. Acest lucru explică şi de ce premierul israelian, în ciuda tensiunilor anterioare cu Trump, l-a susținut activ la alegerile din 2024.
Acum, Netanyahu poate prezenta propunerea lui Trump drept o oportunitate unică pentru facțiunile de dreapta din coaliția sa, care cer insistent expulzarea palestinienilor din zone pe care le consideră teritorii sacre ale Israelului. Fostul ministru israelian al securității naționale, Itamar Ben-Gvir, de extremă dreaptă, care a demisionat din cabinetul de război al lui Netanyahu pentru a protesta față de un acord de încetare a focului în Gaza, a salutat ideea lui Trump. "Donald, acesta pare începutul unei frumoase prietenii", a scris Ben-Gvir pe X.
- Marco Rubio: "Statele Unite sunt pregătite să conducă și să facă Gaza frumoasă din nou"
- Trump vrea ca SUA să preia Fâşia Gaza, iar palestinienii să fie relocaţi. Netanyahu crede că planul ar schimba...
- Armistiţiu în Gaza. Israelul a eliberat 90 de prizonieri palestinieni
- Acordul de încetare a focului în Gaza, reluat. O româncă cu dublă cetăţenie se află pe lista ostaticilor...
- Acordul de încetare a focului din Gaza a fost aprobat de cabinetul israelian. Zeci de ostatici vor fi eliberaţi...
Un moment uluitor
Declarațiile lui Trump - făcute inițial în cadrul unei ceremonii la Casa Albă, apoi într-o întâlnire cu Netanyahu în Biroul Oval și, în final, într-o conferință de presă comună - reprezintă un punct de cotitură în politica SUA privind Orientul Mijlociu. Este un moment şocant ca un președinte american să susțină expulzarea în masă a palestinienilor, o acțiune ce ar încălca dreptul internațional și ar submina zeci de ani de politică externă americană.
Trump a dus şi mai departe viziunea sa imperialistă după ce a sugerat deja în ultimele săptămâni că SUA ar trebui să anexeze Canalul Panama, Groenlanda și Canada. De această dată, el a propus o afacere imobiliară prin care SUA să preia controlul asupra Fâşiei Gazei și să deruleze un amplu proiect de reconstrucție. A numit acest plan "ownership position" (n.r. drept de proprietate), un termen ce amintește mai degrabă de colonialismul secolului XXI, punctează CNN.
"SUA vor prelua Fâșia Gaza și vom face o treabă extraordinară cu ea", a spus Trump. "Vom avea în posesie acest teritoriu, vom curăța bombele neexplodate și resturile de război, vom nivela terenul și vom construi o economie puternică, cu locuri de muncă și locuințe pentru populația din zonă."
Această idee amintește de un plan propus anterior de ginerele și fostul consilier al lui Trump, Jared Kushner, care sugera relocarea palestinienilor din Gaza pentru a "valorifica" litoralul mediteranean al regiunii. Dar propunerea lui Trump este, din mai multe motive, complet nerealistă.
Dacă liderul celei mai puternice democrații din lume ar pune în aplicare o astfel de relocare forțată, ar repeta crimele dictatorilor din trecut și ar crea un precedent periculos pentru alte regimuri autoritare. Mai mult, Trump ignoră complet dreptul palestinienilor de a decide asupra propriului lor viitor. Recent, sute de mii de palestinieni s-au întors în nordul Gazei, construindu-și adăposturi improvizate în ruinele caselor distruse de bombardamentele israeliene.
Când un reporter l-a întrebat de ce crede că palestinienii ar accepta să plece, Trump a răspuns: "De ce ar vrea să se întoarcă? Locul ăsta este un iad." Reporterul i-a dat replica: "Pentru că este casa lor, domnule președinte."
Ideea lui Trump este o fantezie
Ideea lui Trump nu este doar lipsită de viabilitate politică, ci și imposibilă din punct de vedere practic. Statele arabe din regiune - care ar trebui să ofere teren și resurse pentru relocare - se opun categoric. Iordania, care deja găzduiește milioane de refugiați palestinieni, se teme că un nou aflux de migranți ar putea destabiliza grav regatul. În Egipt, armata refuză ideea găzduirii palestinienilor, temându-se că printre aceștia s-ar putea infiltra și militanți ai Hamas.
Aaron David Miller, fost negociator american în Orientul Mijlociu, a explicat clar poziția statelor arabe: "Pentru ei nu este o simplă afacere imobiliară sau o problemă umanitară. Este o problemă existențială."
De asemenea, Arabia Saudită, un actor-cheie în strategia lui Trump de a construi o alianță anti-Iran, a reiterat că normalizarea relațiilor cu Israelul nu este posibilă fără recunoașterea unui stat palestinian independent. Expulzarea completă a palestinienilor din Gaza ar afecta grav perspectivele unui astfel de stat și ar crea un precedent periculos, punând sub semnul întrebării și statutul palestinienilor din Cisiordania, teritoriu considerat de ONU ca fiind ocupat de Israel.
În plus, ideea că palestinienii ar accepta să părăsească Gaza pentru a locui în suburbii moderne construite în altă parte denotă o lipsă profundă de înțelegere a conflictului. În istoria modernă, milioane de palestinieni au trăit în sărăcie în tabere de refugiați din Beirut, Iordania și alte țări, cu speranța că se vor putea întoarce într-o zi în casele lor. De ce ar fi diferit acum?
Este Trump serios?
Comentariile lui Trump vor alimenta speculațiile: vorbește serios despre acest plan sau încearcă doar să distragă atenția de la alte probleme? Un lucru este clar: Trump adoră să provoace și să zguduie status quo-ul. Alegătorii săi îl apreciază pentru că sfidează normele politice și propune soluții "neconvenționale".
Însă, de-a lungul timpului, multe dintre "ideile revoluționare" ale lui Trump s-au dovedit a fi doar niște poziții de negociere exagerate, menite să destabilizeze adversarii înainte de o eventuală concesie. Beth Sanner, fost oficial de rang înalt din serviciile de informații care l-a informat zilnic pe Trump în primul său mandat, a explicat că el "nu gândește ca un politician tradițional în politică externă".
Dar în acest caz, Trump a intrat pe un teren periculos. Declarațiile sale riscă să deterioreze relațiile cu aliații SUA din Orientul Mijlociu și să pericliteze orice speranță de pace în regiune. "Spuneți lucruri pe care alții refuză să le spună", i-a spus Netanyahu lui Trump. "Și, după ce oamenii își revin din șoc, se gândesc: ‘Știi, poate are dreptate.’" Poate că prima propoziție este adevărată. Dar a doua... nu prea, a concluzionat CNN.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰