Antena Meniu Search
x

Polonia şi Ucraina cresc producţia de cărbune termic, cel mai poluant combustibil fosil, pregătindu-se pentru lunile de iarnă

Polonia şi Ucraina cresc producţia de cărbune termic, cel mai poluant combustibil fosil, pregătindu-se pentru lunile mai reci, în timp ce Europa se confruntă cu o criză de securitate energetică exacerbată de războiul din Ucraina, transmite Reuters, citat de news.ro.

de Redactia Observator

la 25.06.2022, 08:40

Polonia şi Ucraina cresc producţia de cărbune termic, cel mai poluant combustibil fosil, pregătindu-se pentru lunile de iarnă
- Profimedia

Utilizarea cărbunelui termic drept combustibil pentru centralele electrice va trebui să scadă dacă lumea doreşte să-şi atingă obiectivele de a atinge emisiile nete zero până la jumătatea secolului. Dar, pe măsură ce fluxurile de gaze ruseşti către Europa au scăzut după invadarea Ucrainei de către Rusia şi sancţiunile Europei asupra Moscovei, continentul se luptă pentru surse de aprovizionare alternative.

În ciuda angajamentelor larg răspândite de a elimina treptat cărbunele din sectorul electric, ţări precum Germania, Austria şi Ţările de Jos se pregătesc să crească producţia de energie pe bază de cărbune, ca măsură de urgenţă. Polonia intenţionează ”să crească producţia de cărbune termic din minele existente în acest an cu maximum 1,5 milioane de tone”, a declarat Janusz Olszowski, preşedintele Camerei de Industrie şi Comerţ Minieră din Polonia, într-o declaraţie trimisă prin e-mail.

Compania minieră PGG a spus că îşi va închide treptat toate minele până în 2049. "Anul trecut, minele de cărbune poloneze au fost incluse în planul de reducere a potenţialului minier. Prin urmare, nu putem creşte brusc producţia în acest an într-un mod semnificativ", a spus Olszowski. Polonia, care se bazează pe cărbune pentru aproximativ 70% din generarea sa de electricitate, a introdus la începutul acestei luni şi măsuri care vor subvenţiona cărbunele pentru gospodăriile care îl folosesc drept combustibil pentru încălzire, pentru a atenua creşterea preţurilor.

”Ne-am păstrat capacitatea de generare a energiei pe bază de cărbune şi dorim să creştem producţia de cărbune – aceasta este o necesitate pentru a fi siguri pentru toamnă şi iarnă”, a declarat vineri prim-ministrul Mateusz Morawiecki reporterilor, la Bruxelles. DTEK, cel mai mare investitor în energie din Ucraina, a mai spus într-o declaraţie trimisă prin e-mail că ţara intenţionează să crească stocurile interne de cărbune termic de la 2 milioane de tone la 3 milioane de tone, înainte de iarnă. DTEK Energy, care operează minele de cărbune, încearcă să asigure nivelurile de dinainte de război ale producţiei de cărbune, a adăugat acesta, fără a dezvălui date din motive de securitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Polonia şi Ucraina cresc producţia de cărbune termic, cel mai poluant combustibil fosil, pregătindu-se pentru lunile de iarnă