Antena Meniu Search
x

Foto Portugalia a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene

În prima zi a lui 2021, Portugalia a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Motto-ul portughezilor este ''Timpul de livrare: o recuperare corectă, ecologică şi digitală". Preşedinţia portugheză a fost precedată de cea germană şi va fi urmată de Slovenia.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 01.01.2021, 11:32

Preşedinţia portugheză a fost precedată de cea germană
Portugalia a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene - Profimedia Images
  • Portugalia a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene de la Germania
  • Sub mandatul portughez, europarlamentarii vor aproba cadrul financiar multianual pentru 2021-2027

Portugalia a preluat în prima zi din noul an preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, după Germania. Mandatul va fi unul dificil în condiţiile în care trebuie să gestioneze o perioadă post-Brexit şi să continue redresarea Europei.

Sub mandatul portughez, europarlamentarii vor aproba cadrul financiar multianual pentru 2021-2027. Angela Merkel a urat succes Portugaliei, potrivit mediafax.ro. 

''Dragă Antonio Costa, dragi prieteni portughezi. Vă doresc mult succes pentru preşedinţia portugheză a UE. Germania va sprijini Portugalia pe cât posibil'', a spus Angela Merkel, cancelarul Germaniei. 

Logo-ul preşedinţiei este o cârmă în formă de soare. Portughezii s-au inspirat din steagul Uniunii Europene şi din culorile sale, adică albastru şi galben. Cârma înseamnă dorinţa portughezilor de a ghida destinul uniunii spre un viitor stabil, orientat către oameni.

''Este o onoare şi o mare responsabilitate pentru Portugalia să accepte această predare din mâinile tale şi să continue lucrarea pe care ai început-o'', a fost răspunsul lui Antonio Costa, premierul Portugaliei. 

Soluţii pe timp de pandemie

În condiţiile pandemiei de coronavirus şi din cauza restricţiilor de distanţare, predarea nu s-a făcut cu fast diplomatic.

''Mi-ar fi plăcut să vă predau ştafetă personal, dar asta nu este o opţiune, în situaţia actuală. Aşa că v-o trimit acum. Ştafeta este în drum spre Portugalia, dar într-o manieră convenţională, utilizând curierul Ministerului de Externe Federal''.

Şi România a deţinut preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a anului 2019, pentru prima data de când a devenit membru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Portugalia a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene