După Marea Britanie şi Germania, noua tulpină de coronavirus a fost descoperită şi în Portugalia
Primele cazuri de contaminare cu noua tulpină de coronavirus care circulă în Marea Britanie au fost depistate şi în Portugalia, în insula Madeira.

- La începutul lunii decembrie, o nouă tulpină de coronavirus a fost descoperită în Marea Britanie.
- Cazuri similare au apărut în Germania și în Portugalia.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Autorităţile locale au anunţat că noua tulpină a fost detectată la "persoane care au sosit la Madeira din Regatul Unit", însă nu s-a precizat numărul acestora, scrie News.ro.
Mai multe ţări au anunţat deja cazuri cu noua tulpină, printre care Germania, Italia, Suedia, Spania, Franţa sau Canada. Organizaţia Mondială a Sănătăţii ştie despre noua tulpină, dar cercetătorii nu au reuşit să stabilească definitiv cum a apărut şi ce efecte are.
Potrivit specialiştilor, varianta nu este mai periculoasă decât forma cunoscută a SARS-CoV-2 şi nu există dovezi că nu ar reacţiona la vaccin.
Alexandru Rafila, reprezentant România la OMS: Eu cred că este o nouă tulpină aşa cum au apărut mai multe mutaţii pana in momentul de astăzi. Există această variabilitate genetică a virusului corona. E foarte probabil ca noile vaccinuri care vor fi puse la dispoziţie să ofere protecţie împotriva tuturor variantelor circulante de coronavirus.
- O victimă a incendiilor din ianuarie din Los Angeles, descoperită de autorităţi la aproape 3 luni de la tragedie
- Ungaria anunţă oficial retragerea din Curtea Penală Internaţională. Procedura intră în vigoare abia la un an...
- Pasagerii şi echipajul unui avion American Airlines, evacuaţi pe aripa aeronavei în Georgia, după ce s-a simţit...
- Casa Albă, reacţie despre plecarea lui Elon Musk din guvernul SUA: Va rămâne până când își va finaliza misiunea
- Studenţii din Turcia fac apel la un boicot comercial. Oamenii, îndemnați să nu cumpere de la companii considerate...
Care e rata de infectare a mutației noului coronavirus
Mutaţia, numită de cercetători B.1.1.7., este un fenomen natural, dar cu până la 70 la sută mai contagioasă decât varianta actuală. Este suficient să fim în aceeaşi cameră cu o persoană infectată pentru a deveni pozitivi. Practic, gradul de răspândire este asemănător cu cel al varicelei şi rujeolei.
Aşadar, în cazul în care nu respectăm nicio măsură de protecţie - o persoană infectată cu noua tulpină poate îmbolnăvi alţi 5 oameni. Prima variantă a virusului se transmite doar la 3 persoane.
Dacă ar fi să calculăm la numărul de infectaţi raportaţi astăzi, 5009, presupunând că toţi ar avea tulpina nouă, în 2 săptămâni am ajunge la 25 de mii de infectări cu noua rată de transmitere.
E important de spus că noul mutant nu e mai agresiv, deci nu dă forme mai grave de boală. Dar există indicii că această tulpină poate infecta copiii mai uşor decât cele de până acum.
Mai este eficient vaccinul?
Răspunsul specialiştilor: eficacitatea vaccinului nu va fi afectată momentan. Orice mutaţie pe care o suferă virusul poate aduce o actualizare a vaccinului deja creat, o dată la 4 sau 6 săptămâni. Dar, în timp, mai exact câţiva ani, virusul poate evolua şi ar putea fi nevoie de un nou vaccin.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰