Porumbul cules iarna, un câștig pentru fermieri, în Alba
Chiar dacă suntem la jumătatea lunii ianuarie, pe câmpurile îngheţate din Alba zici că a venit toamna. Fermierii au ieşit cu tractoare şi combine şi recoltează de zor porumbul. Au preferat să aştepte până când a dat gerul, pentru că acum boabele sunt uscate şi numai bune de cules.
Chiar dacă suntem la jumătatea lunii ianuarie, pe câmpurile îngheţate din Alba zici că a venit toamna. Fermierii au ieşit cu tractoare şi combine şi recoltează de zor porumbul. Au preferat să aştepte până când a dat gerul, pentru că acum boabele sunt uscate şi numai bune de cules.
În fiecare dimineaţă, zeci de combine apar pe câmpurile din localitatea Cistei. Mulţi fermieri nu au cules porumbul la timpul lui, în toamnă. Acum, boabele aurii umplu remorcile tractoarelor, iar agricultorii se mândresc că sunt de cea mai bună calitate.
Fermierii recurg la această practică de ani de zile. Iar avantajele sunt multe. Nu mai dau bani pe spaţiul de depozitare şi nici nu trebuie să usuce forţat boabele de porumb.
Iar preţul este mai mare cu 20 de bani faţă de toamnă, când un kilogram se vindea cu 40 de bani. Şi e bine şi pentru animale, care mănâncă porumbul direct de pe ştiulete.
Acum doi ani, România a fost cel mai mare producător de porumb din Europa, cu o recoltă de aproape 19 milioane de tone.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰