Antena Meniu Search
x

Galerie foto Premieră în justiţia chineză. 9 ani de închisoare pentru un locuitor din Hong Kong, în baza legii securităţii naţionale, impusă de Beijing

Un ospătar din Hong Kong, Tong Ying-kit, în vârstă de 24 de ani, a fost condamnat vineri la nouă ani de închisoare. Este prima hotărâre judecătorească pronunţată în legătură cu o infracţiune penală prevăzută de legea securităţii naţionale impusă de Beijing fostei colonii britanice.

De Ovidiu Cojocaru la 30.07.2021, 18:19

Tong Ying-kit  a fost acuzat marţi de terorism, după ce a intrat cu o motocicletă în trei poliţişti, dar şi de secesiune, deoarece a agitat un steag pe care scria ”Eliberaţi Hong Kongul, revoluţia timpurilor noastre”. Această lozincă s-a impus drept principalul slogan al uriaşei mobilizări populare din 2019, transmite News.ro. Faptele comise de ospătar au avut loc la data de 1 iulie 2020, chiar în ziua intrării în vigoare a legii securităţii naţionale.

Arestarea bărbatului în baza legii securităţii naţionale, premieră în Hong Kong

El a fost declarat vinovat, marţi, de către un complet de trei judecători, care a stabilit că steagul pe care-l purta la acea vreme, conţinea acest slogan capabil să incite alte persoane să comită o faptă de secesiune, şi care, astfel, era ilegal. El a fost condamnat la opt ani de închisoare cu acuzaţia de terorism şi la şase ani şi jumătate de închisoare pentru acuzaţia de ”incitare la secesiune”. Stabilind că cele două pedepse pot fi comutate parţial, magstraţii l-au condamnat, într-un final, la nouă ani de închisoare.

Acest proces, care a durat două săptămâni, s-a desfăşurat fără juriu, o adevărată ruptură cu tradiţia din Hong Kong. Cei trei magistaţi au fost aleşi de către Executivul din Hong Kong să judece dosare în domeniul securităţii naţionale. Peste 60 de persoane au fost inculpate în baza legii securităţii naţionale, impusă drept principalul instrument al represiunii chineze a mişcării în favoarea democraţiei.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Premieră în justiţia chineză. 9 ani de închisoare pentru un locuitor din Hong Kong, în baza legii securităţii naţionale, impusă de Beijing