Antena Meniu Search
x

Premieră în Ucraina. Cu bărbaţii plecaţi pe front, minele au rămas fără angajaţi: femeilor li se permite acum să coboare în subteran

Război în Ucraina. O exploatare minieră de cărbune din Pavlohrad, estul Ucrainei, se confruntă cu un deficit mare de forță de muncă. Pentru prima dată în istorie, a permis femeilor să coboare în subteran și să muncească.

de Redactia Observator

la 22.11.2023, 14:41

Premieră în Ucraina. Femei la lucru în mină, după ce bărbații au plecat pe front
Premieră în Ucraina. Femei la lucru în mină, după ce bărbații au plecat pe front - Getty Images/Arhivă

După ce peste o mie dintre muncitorii săi au plecat să lupte împotriva rușilor, în urma invaziei din februarie anul trecut, o exploatare minieră de cărbune din Pavlohrad, estul Ucrainei se confruntă cu un deficit mare de forță de muncă, relatează Reuters. Așa încât a luat decizia de a le permite și femeilor să se angajeze spre a lucra în subteran. Este o premieră, venită în condiții complicate.

"Am acceptat acest loc de muncă pentru că a început războiul și nu mai existau alte locuri de muncă", a povestit una dintre femeile angajate la mină, Krystyna, de 22 de ani.

Job la 470 de metri sub pământ

Timp de cinci luni ea a lucrat ca tehnician la 470 de metri sub pământ, întreținând mici trenuri electrice care îi transportă pe muncitori la peste patru kilometri de la puțul de ascensor de unde coboară până la straturile de cărbune.

Krystyna s-a hotărât să accepte acest loc de muncă înfrângându-și temerile. L-a lăsat pe fiul de patru ani, Denys, acasă cu mama sa ca să îl îngrijească. Orașul ei natal, Pavlohrad, se află la 100 de kilometric de front, dar este adesea lovit de rachete rusești.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Premieră în Ucraina. Cu bărbaţii plecaţi pe front, minele au rămas fără angajaţi: femeilor li se permite acum să coboare în subteran