Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Premiul Nobel pentru Fizică 2024. John Hopfield și Geoffrey Hinton, premiaţi pentru descoperirile legate de inteligența artificială

Premiul Nobel pentru Fizică 2024 a fost acordat cercetătorilor John Hopfield şi Geoffrey Hinton "pentru descoperirile şi invenţiile fundamentale care permit învăţarea automată cu ajutorul reţelelor neuronale artificiale", relatează CNN. 

de Redactia Observator

la 08.10.2024 , 13:08

Premiul Nobel pentru Fizică 2024. John Hopfield și Geoffrey Hinton, premiaţi pentru descoperirile legate de inteligența artificială Premiul Nobel pentru Fizică 2024. John Hopfield și Geoffrey Hinton, premiaţi pentru descoperirile legate de inteligența artificială - Profimedia

Academia Regală Suedeză de Ştiinţe de la Stockholm a decis, marţi, să acorde Premiul Nobel pentru Fizică 2024 cercetătorilor John J. Hopfield (SUA) şi Geoffrey E. Hinton (Canada) "pentru descoperirile şi invenţiile fundamentale care permit învăţarea automată cu ajutorul reţelelor neuronale artificiale".

John Hopfield şi Geoffrey Hinton, premiaţi pentru invenţii legate de inteligența artificială

Laureaţii din acest an, John Hopfield şi Geoffrey Hinton, au folosit instrumente din fizică pentru a construi metode care au contribuit la punerea bazelor învăţării automate puternice de astăzi. Hopfield a creat o structură care poate stoca şi reconstrui informaţii. Hinton a inventat o metodă care poate descoperi independent proprietăţi în date şi care a devenit importantă pentru marile reţele neuronale artificiale utilizate în prezent.

Articolul continuă după reclamă

Potrivit Academiei, deşi calculatoarele nu pot gândi, maşinile pot imita acum funcţii precum memoria şi învăţarea. Laureaţii Premiului Nobel 2024 pentru Fizică au contribuit la realizarea acestui lucru. Folosind concepte şi metode fundamentale din fizică, ei au dezvoltat tehnologii care utilizează structurile reţelelor pentru a procesa informaţii.

Pe acelaşi subiect

 Laureaţii au arătat o modalitate complet nouă de a folosi calculatoarele pentru a ne ajuta şi a ne ghida în abordarea multora dintre provocări cu care se confruntă societatea noastră, explică Academia.  "Datorită muncii lor, omenirea are acum un nou element în cutia sa de instrumente, pe care putem alege să îl folosim în scopuri bune. Învăţarea automată bazată pe reţele neuronale artificiale revoluţionează în prezent ştiinţa, ingineria şi viaţa de zi cu zi. Acest domeniu este deja pe cale să permită descoperiri decisive pentru construirea unei societăţi durabile, cum ar fi identificarea de noi materiale funcţionale. Modul în care învăţarea profundă prin reţele neuronale artificiale va fi utilizată în viitor depinde de modul în care noi, oamenii, alegem să folosim aceste instrumente incredibil de puternice, deja prezente în multe aspecte ale vieţii noastre", explică specialiştii.

Fizica a fost domeniul pe care Alfred Nobel l-a menţionat primul în testamentul său din 1895. La sfârşitul secolului al XIX-lea, mulţi oameni considerau Fizica drept cea mai importantă dintre ştiinţe şi poate că şi Nobel o vedea astfel. Propriile sale cercetări erau, de asemenea, strâns legate de Fizică. Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L'Huillier au fost recompensaţi anul trecut "pentru experimentele lor, care au oferit omenirii noi instrumente pentru explorarea lumii electronilor din interiorul atomilor şi moleculelor".

Sezonul Premiilor Nobel va continua miercuri, 9 octombrie, cu Premiul Nobel pentru Chimie. Premiul Nobel pentru Literatură va fi anunţat, joi, de Academia Suedeză, urmat vineri de Nobelul pentru Pace iar cel pentru Ştiinţe Economice luni, 14 octombrie. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vă costă mai mult chiria anul acesta faţă de 2023?
Observator » Ştiri externe » Premiul Nobel pentru Fizică 2024. John Hopfield și Geoffrey Hinton, premiaţi pentru descoperirile legate de inteligența artificială