Antena Meniu Search
x

Președintele Belarusului cere ajutorul lui Vladimir Putin pentru a combate protestele violente de după ultimele alegeri prezidențiale (Video)

La 800 de kilometri de frontierele României, tot în Europa, de o săptămână, mii de oameni sunt torturați, împușcați, aruncați în închisoare. Nimic nu e prea puțin pentru Alexander Lukashenko, ultimul dictator din Europa, în încercarea disperată să nu-și pierdă puterea. Sute de mii de oameni ies în stradă, în fiecare zi mai mulți ca niciodată, și zguduie din temelii o putere care părea eternă, ca cea a lui Nicolae Ceaușescu. Ştim de doi morţi, însă numărul celor dispăruţi e încă o necunoscută. 

de Redactia Observator

la 17.08.2020, 22:00

Vezi și
  • Președintele Belarusului a câștigat ultimele alegeri prezidențiale cu peste 80% din voturi.
  • Situația din Belarus este comparată cu cea din București, din decembrie 1989.

Manifestanţi bătuţi cu bastoane şi pumni, atât în mulţime, cât şi departe de privirile lumii. Orice încercare de dialog a fost întâmpinată cu violenţă, iar oamenii de rând au devenit ţinte pentru gaze lacrimogene şi chiar arme de foc. 

Belarus a intrat în a doua săptămână de proteste, după ce Alexander Lukashenko a obţinut cel de-al 6-lea mandat de preşedinte al ţării, cu peste 80% din sufragii.

Un protestar de 34 de ani a devenit simbolul luptei cu tirania, după ce a fost împuşcat când s-a apropiat neînarmat de un grup de jandarmi. Autorităţile susţin că a fost ucis de un dispozitiv explozibil care i s-ar fi descărcat în mână. Imaginile spun o cu totul altă poveste. Prietena lui confirmă.

Elena German, concubină protestatar ucis Alexander Traikovsky: Nu are nimic în mâna sa. Aici este împuşcat, se vede cum e împuşcat, se ţine de piept. Sângerează şi cade la pământ.

Oficial, doar doi oameni au murit în timpul protestelor. Aproape 7000 de manifestanţi, printre care adolescenţi şi femei, au fost însă reţinuţi şi apoi torturaţi în centrele de detenţie: "M-au bătut cu bastoane, m-au înjurat, m-au ameninţat că o să mă omoare. Mi-au dat pantalonii jos şi au ameninţat că o să mă violeze pe rând. Mi-au spus că sunt un animal şi m-au tratat ca şi cum aş fi unul".

Imaginile de coşmar au şocat chiar şi medicii: "Am văzut de toate. Fracturi craniene, nasuri sparte, coaste rupte. Totul".

Auto-exilat în Lituania, ca urmare a ameninţărilor primite, liderul opoziţiei cere ajutor poliţiei şi armatei pentru înlăturarea preşedintelui.

Sviatlana Tiskhanouskaya, candidat preşedinţie Belarus: Sunt pregătită să îmi asum responsabilitatea şi să devin liderul naţiunii în această perioadă.

Lukashenko caută ajutor şi sprijin militar de la Vladimir Putin, în condiţiile în care Occidentul îi cere organizarea de noi alegeri.

Astăzi, mii de muncitori au intrat în grevă, iar preşedintele aflat în vizită la una dintre fabrici a fost huiduit de sindicalişti. Moment pe care oamenii l-au comparat cu ultimul discurs al lui Ceauşescu.

Alexander Lukashenko, preşedinte Belarus: Vă mulţumesc! Am spus tot ce aveam de spus. Acum puteţi să continuaţi să strigaţi: Pleacă! Pleacă! Pleacă! Pleacă!

În urmă cu o zi, 200 de mii de oameni, numiţi de Lukashenko "şobolani" şi "gunoaie", au criticat ajutorul de la Moscova printr-un protest paşnic pe străzile Minsk-ului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Președintele Belarusului cere ajutorul lui Vladimir Putin pentru a combate protestele violente de după ultimele alegeri prezidențiale (Video)