Antena Meniu Search
x

Mii de protestatari din Belarus, torturați și aruncați în închisoare

Libertatea îi costă enorm pe locuitorii Belarusului. Cel puţin 7.000 de oameni, printre care mulţi adolescenţi, au fost torturaţi şi aruncaţi în închisoare în ultima săptămână, pentru că nu îl mai vor preşedinte pe Alexandr Lukaşenko. Uniunea Europeană a anunţat că nu acceptă rezultatele alegerilor din Belarus şi a decis să impună sancţiuni celor care sunt responsabili pentru aceste violenţe. Iar "ultimul dictator al Europei" simte presiunea. L-a sunat pe Vladimir Putin să îi ceară ajutorul.

de Redactia Observator

la 16.08.2020, 00:50

Vezi și
  • În mai multe întreprinderi, oamenii au oprit lucrul şi au ieşit în stradă
  • Alexandr Lukaşenko l-a sunat pe Vladimir Putin să îi ceară ajutorul

Un tânăr este pus la pământ şi lovit cu bastoanele de un grup de jandarmi. O fată încearcă să intervină şi este bruscată şi ea. Astfel de scene s-au repetat de sute de ori în cele 6 zile de manifestaţii pentru libertate din Belarus. Mii de oameni au fost torturaţi.

Cei care rămâneau fără suflare sub bastoanele jandarmilor erau transportaţi la spital.

Cei care se ţineau încă pe picioare au fost aruncaţi în închisoare, unde tortura a continuat.

Sute de părinţi şi-au căutat copiii ore în şir şi au stat zi şi noapte în faţa închisorilor. Abia la presiunile internaţionale, peste o mie dintre reţinuţi au fost eliberaţi.

Alţi părinţi nu îşi vor mai putea strânge copilul în braţe. Un tânăr de 25 de ani a murit în spital după ce a fost torturat mai multe ore în duba poliţiei. Manifestanţii i-au adus un ultim omagiu azi.

Brutalitatea forţelor de ordine nu îi sperie însă. Sunt hotărâţi să iasă în continuare în stradă. Numai gândul că vor fi nevoiţi să suporte alţi cinci ani regimul lui Lukaşenko le este suficient să îşi învingă teama.

Iar ultimul dictator al Europei simte asta. Într-un gest de disperare, el l-a sunat azi pe Vladimir Putin, de care, cel puţin aparent, în ultimii ani a încercat să se detaşeze, pentru a-i cere ajutorul.

Situaţia pare însă să-i fi scăpat de sub control.

Manifestanţilor, li s-au alăturat şi muncitorii. În mai multe întreprinderi, oamenii au oprit lucrul şi au ieşit în stradă.

Pe ici, pe colo, sunt semne că şi militarii şi poliţişti se dau de partea protestatarilor. Mai mulţi soldaţi şi poliţişti i-au strâns în braţe pe manifestanţi şi le-au împărţit trandafiri roşii şi albi.

Revolta oamenilor a început duminica trecută, imediat după ce au fost anunţate primele rezultate ale alegerilor prezidenţiale care îl dădeau învingător tot pe Lukaşenko cu aproape 80% din voturi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Mii de protestatari din Belarus, torturați și aruncați în închisoare