Antena Meniu Search
x

Prețul petrolului a depășit 80 de dolari pe baril pentru prima dată în ultimii trei ani. Experții prezic o criză mondială de petrol

Semnele unei crize globale de energie au făcut ca prețul petrolului să depășească 80 de dolari pe baril pentru prima dată în ultimii trei ani. Piețele mondiale se confruntă cu perspectiva unor lipsuri majore de combustibil spre sfârșitul anului.

de Redactia Observator

la 28.09.2021, 13:06

Prețul petrolului a depășit 80 de dolari pe baril pentru prima dată în ultimii trei ani. Experții prezic o criză mondială de petrol
Alimentare mașină (foto ilustrativ) - Shutterstock

Brent, reperul internațional, a crescut marți cu 0,8% până la 80,19 dolari pe baril pe bursele din Asia, atingând maximul ultimilor trei ani pentru a doua zi consecutivă, potrivit Financial Times. Creșterea de marți a crescut și prețul petrolului brut care s-a majorat în acest an cu aproape 55% până în prezent. Prețul Brentului a urcat și din cauza concurenței tot mai mari dintre Europa și China pe piața de energie unde prețul gazului a explodat în ultimele săptămâni. O scădere a producției globale de gaze și strategia Chinei de a reduce poluarea din industria grea vor majora prețul țițeiului pe măsură ce industriile trec la utilizarea petrolului pentru a genera energie.

China a susținut puternic în ultima perioadă generarea de energie curată mai ales că Beijingul se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice de iarnă în februarie și vrea să evite smogul și poluarea. Strategia chinezilor a dus însă la întreruperi pe scară largă de energie care au oprit activitatea în fabrici și au lăsat multe case fără curent în nordul țării. Producătorii chinezi de energie s-au străduit să facă față unei scăderi accentuate a producției, care a crescut prețurile cărbunelui termic în țară cu 96% în acest an. Bijingul a anunțat în această lună prima sa licitație publică a rezervelor de petrol de stat către rafinăriile interne.

Goldman Sachs: Petrolul va atinge 90 de dolari pe baril până la sfârșitul anului

Între timp, Marea Britanie este afectată de o criză de aprovizionare cu combustibil declanșată parțial de o penurie de șoferi de transport. „Ne uităm nu doar la Marea Britanie și Europa, ci la o posibilă criză energetică globală care va începe în iarnă”, a declarat Robert Rennie, șef al strategiei de piață la Westpac. Odată cu creșterea cererii globale de energie și pe măsură ce țările ușurează restricțiile de călătorie anti-pandemie, ne-am putea confrunta cu o penurie mondială de petrol, susține Rennie.

Stocurile americane sunt cu mult sub medie înainte de perioada de vârf de consum de la sfârșitul anului. „Dacă pui pesta asta întreruperile de curent din China și îngrijorările legate de stocurile din întreaga lume, este logic că vedem o presiune tot mai mare asupra prețului la petrolul brut”, a spus Rennie.

Goldman Sachs a prognozat în această săptămână un raliu energetic global pentru lunile următoare. Prognoza băncii de investiții este că Brent va atinge 90 de dolari pe baril înainte de sfârșitul anului. În China, presa de stat a încercat să atenueze îngrijorările promițând că întreruperile se vor încheia rapid. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Prețul petrolului a depășit 80 de dolari pe baril pentru prima dată în ultimii trei ani. Experții prezic o criză mondială de petrol