Galerie foto

Prima casă de vis din Europa, tipărită pe o imprimantă 3D. Locatarii olandezi au fost uimiţi să afle că totul poate fi realizat în cinci zile

De Andreea Anghel.
Publicat: 03.05.2021, 12:26.
Actualizat: 03.05.2021, 12:40

Un cuplu olandez s-a mutat în prima casă tipărită 3D din Europa - despre care dezvoltatorii susțin că poate fi construită de la zero în doar cinci zile.

Locatarii olandezi au fost uimiţi să afle că totul poate fi realizat în cinci zile

Prima casă de vis din Europa, tipărită pe o imprimantă 3D

Profimedia Images

Casa celor doi olandezi este un bungalou de 94 de metri pătrați, cu două dormitoare, care pare că seamănă cu un bolovan care are ferestre. În ciuda liniilor curbate ale pereților săi care par și se simt naturali, acestea sunt de fapt rezultatul tehnologiei de construcție de ultimă generație a locuințelor din Olanda și din întreaga lume - au fost tipăriţi 3D la o fabrică din apropiere.

''Este special. Este o formă neobișnuită și, când am văzut-o pentru prima dată, îmi amintește de ceva ce știai când erai tânără'', a spus doamna Lutz. Aceştia vor închiria casa timp de șase luni pentru 695 de lire sterline pe lună.

Citește și:

Deocamdată, casa arată ciudat, cu straturile sale de beton imprimat clar vizibile - și chiar și cu câteva locuri unde problemele de imprimare au cauzat imperfecțiuni. Dar pe viitor, pe măsură ce Olanda caută modalități de a aborda o penurie cronică de locuințe, astfel de construcții ar putea deveni obișnuite. Țara trebuie să construiască sute de mii de case noi pentru a găzdui o populație în creștere.

Theo Salet, profesor la Universitatea Tehnică din Eindhoven, lucrează la imprimarea 3D, cunoscută și sub numele de fabricare aditivă, pentru a găsi modalități de a face construcția betonului mai durabilă. El crede că locuinţele pot fi tipărite 3D în viitor folosind cu 30% mai puțin material. Răspunsul este sustenabilitatea, a spus el.

''Și prima modalitate de a face acest lucru este prin reducerea cantității de beton pe care o folosim'', a adăugat el, explicând că imprimarea 3D poate depune materialul doar acolo unde este nevoie, economisind orice deșeuri.

Locuința este alcătuită din 24 de elemente de beton tipărite de o mașină care stropeşte strat peste strat de beton, înainte de a fi adăugate finisajele - cum ar fi acoperișul. Straturile dau o textură nervurată pereților săi, în interior și în exterior.

Casa - care este produsul colaborării dintre primărie, Universitatea Tehnică din Eindhoven și companiile de construcții, numită Project Milestone - respectă toate codurile de construcție olandeze, iar procesul de tipărire a durat doar 120 de ore.

Pentru viitor, planul este să construiască cinci case, perfecționându-și tehnicile cu fiecare. Viitoarele locuinţe vor avea mai mult de un etaj. Elementele imprimate sunt goale și umplute cu material izolant.

Ce obiectiv au autorităţile locale

Speranța este că astfel de case, care sunt mai rapid de construit decât casele tradiționale și folosesc mai puțin beton, ar putea deveni un factor în rezolvarea deficitului de locuințe într-o națiune cu o populație de 17 milioane de oameni care semnalează o creștere în acest sens.

Într-un raport din această lună, Agenția Olandeză de Evaluare a Mediului a spus că educația și inovarea pot stimula industria construcțiilor pe termen lung, dar sunt necesare alte măsuri pentru a combate lipsa de locuințe din Olanda, potrivit Daily Mail.

Domnul Salet consideră că imprimarea 3D poate ajuta prin digitalizarea proiectării și producției caselor. "Dacă mă întrebați - vom construi un milion de case, așa cum vedeți aici? - răspunsul este nu. Dar vom folosi această tehnologie ca parte a altor case combinate cu structuri din lemn? Combinat cu alte materiale? Atunci răspunsul meu este da.''

Bas Huysmans, director executiv al firmei de construcții Weber Benelux, a declarat: ''Toate elementele, dacă le-am fi tipărit dintr-o singură dată, ne-ar fi luat mai puțin de cinci zile, deoarece marele beneficiu este că imprimanta nu are nevoie să mănânce, nu are nevoie să doarmă, nu trebuie să se odihnească. Așadar, dacă am începe mâine și am învăța cum să o facem, putem imprima următoarea casă în cinci zile de acum înainte'', a raportat Evening Standard.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Ploaie de foc pe cerul Israelului. Iron Dome-ul a interceptat zeci de rachete către Tel Aviv. O clădire Hamas cu 13 etaje din Gaza a fost distrusă de bombardamente
1
Extern • pe 11.05 la 23:41

A doua noapte de război între Israel și Fâșia Gaza. Militanții palestinieni din Gaza au tras peste 100 de rachete asupra Israelului în urma distrugerii unui bloc rezidențial din Gaza. O clădire din suburbia Holon din Tel Aviv a fost lovită, iar un autobuz gol și mai multe mașini au luat foc. Cel puţin 28 de oameni au murit în enclava palestiniană și 2 în Israel.