Prima reacție a Rusiei după ce Joe Biden a fost învestit în funcția de președinte al SUA

De Iulia Iancu.
Publicat: 21.01.2021, 08:08.
Actualizat: 21.01.2021, 08:30

Rusia a transmis, miercuri, după ce Joe Biden și-a preluat mandatul de președinte, că speră într-o muncă constructivă cu noua administrație privind prelungirea unui important tratat de dezarmare.

Prima reacție a Rusiei după învestirea lui Joe Biden

Prima reacție a Rusiei după învestirea lui Joe Biden

Profimedia Images

Kremlinul a transmis, miercuri, că îmbunătățirea relațiilor tensionate dintre Rusia și SUA va depinde de Joe Biden.

De asemenea, purtătoruld e cuvânt al administrației prezidențiale rusești, Dmitri Peskov, a anunțat că liderul de la Kremlin speră într-o muncă constructivă cu noua administrație americană privind prelungirea unui important tratat de dezarmare, potrivit AFP și Reuters.

"Sperăm că noua administraţie americană va face proba unei poziţii mai constructive în dialogul cu noi. Rusia și președintele său sunt în favoarea prelungirii acordului New START.

Moscova speră că odată cu venirea la putere a președintelui american Joseph Biden, va începe un nou capitol în dezvoltarea relațiilor ruso-americane, a declarat și ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoly Antonov, pentru postul de televiziune Rossiya-24.

Partea rusă a dezvoltat un program specific pentru dezvoltarea relațiilor cu Statele Unite, bazat pe experiența interacțiunii din trecut cu administrația americană, a adăugat Antonov.

"Avem un program specific de acțiune, un program specific pentru dezvoltarea relațiilor cu Statele Unite ale Americii. Eu și colegii mei de la ambasada Federației Ruse la Washington DC și colegii noștri din Moscova am analizat cu atenție ce s-a realizat în acest sens, ce nu a funcționat și ce trebuie să facem mai departe", a spus Antonov.

Ambasadorul rus în SUA a subliniat că Rusia și Statele Unite sunt la fel de interesate de dezvoltarea relațiilor bilaterale. „Avem un program pozitiv, un program energic și asertiv”, a spus el.

„În funcție de modul în care vor evolua relațiile ruso-americane, va fi furtună sau vor fi ape calme în relațiile internaționale”.

Potrivit lui Antonov, interacțiunea celor două țări nu se limitează la tema extinderii Tratatului de dezarmare New START.

"Dorim să ne întâlnim cu echipa președintelui Biden, să vorbim despre cazuri specifice, să eliminăm orice clișee propagandistice", a subliniat el.

Reacţiile liderilor internaţionali după învestirea preşedintelui american Joe Biden

Mai mulţi preşedinţi, lideri internaţionali şi chiar Papa Francisc, i-au felicitat pe Joe Biden şi Kamala Harris, după învestire.

Papa Francisc i-a transmis preşedintelui Joe Biden că se roagă ca Dumnezeu să ghideze paşii SUA către reconciliere şi pace cu naţiunile lumii.

"Îl rog pe Dumnezeu, sursa oricărei înţelepciuni şi adevăruri, să vă ghideze eforturile de a încuraja înţelegerea, reconcilierea şi pacea în Statele Unite şi între naţiunile lumii, pentru a promova binele comun universal", a spus Papa.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a transmis felicitări şi le-a urat succes preşedintelui Biden şi vicepreşedintelui Kamala Harris, de asemenea, David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, preşedintele francez Emmanuel Macron şi prim-miniştrii italian, Giuseppe Conte, şi grec, Kyriakos Mitsotakis, au salutat învestirea lui Biden.

"Lumea are nevoie de o relaţie puternică între Europa şi Statele Unite", a transmis Sassoli.

"Suntem împreună. Vom fi mai puternici să înfruntăm provocările vremurilor noastre. Mai puternici să ne construim viitorul. Mai puternici să ne protejăm planeta. Bun venit înapoi în Acordul de la Paris", a scris şi Emmanuel Macron.

Giuseppe Conte a precizat că este o mare zi pentru democraţie, iar ministrul german de Externe, Heiko Maas, a transmis că este timpul să fie căutat un numitor comun.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a precizat că aşteaptă cu nerăbdare consolidarea legăturilor şi prieteniei dintre cele două naţiuni, iar Donald Tusk, preşedintele PPE a spus că "respiră din nou aer proaspăt".

Joe Biden a devenit miercuri cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, după depunerea jurământului de învestire, la Washington DC.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.