Antena Meniu Search
x

Prima reacţie de la Casa Albă după anunţul lui Putin. SUA impun noi sancţiuni în Doneţk şi Lugansk

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, intenţionează să impună noi restricţii comerciale şi economice în Doneţk şi Lugansk, cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei a căror independenţă a fost recunoscută, luni seară, de Vladimir Putin. 

de Redactia Observator

la 21.02.2022, 23:07

Joe Biden - Profimedia

Statele Unite reacţionează după anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin, care a recunoscut luni seară independenţa republicilor separatiste Donețk și Lugansk, din estul Ucrainei. Într-o declaraţie de la Casa Albă se arată că preşedintele SUA, Joe Biden, intenţionează să semneze un nou Ordin Executiv. Documentul va "interzice noi investiţii, comerţul şi finanţarea" americană în cele două regiuni, relatează CNN.

De asemenea, ordinul va permite Statelor Unite să impună sancţiuni oricum operează în zonele respective. Reprezentanţii Casei Albe au declarat că vor anunţa curând "noi măsuri cu privire la încălcarea flagrantă a angajamentelor internaţionale de către Rusia""Ca să clarificăm situaţia: aceste măsuri sunt diferite faţă de sancţiunile economice severe pe care le-am pregătit împreună cu aliaţii şi partenerii, în cazul în care Rusia invadează Ucraina", a precizat Jen Psaki, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că a avut discuții cu Joe Biden și că a convocat Consiliul Național de Securitate, după decizia Rusiei de a recunoaște independența teritoriilor separatiste proruse în estul țării: Donețk și Lugansk. Președintele Ucrainei a anunțat, de asemenea, că a avut deja discuții cu liderii europeni pe fondul temerilor privind o invazie rusă.

Vladimir Putin recunoaşte indepedenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk

Pe acelaşi subiect

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a anunţat că recunoaşte indepedenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, anterior informându-i telefonic în legătură cu această intenţie pe preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi pe cancelarul german Olaf Scholz.

După şedinţa Consiliului de Securitate al Federaţiei ruse, Putin a ţinut un discurs despre lunga istorie a Rusiei şi a fostei Republici Sovietice Socialiste Ucrainene sub conducerea comunistă în secolul al XX-lea, informează CNN. Putin a afirmat că Rusia a fost „jefuită” când Uniunea Sovietică s-a destrămat în 1991, relatează news.ro. La final, în direct, Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaştere a independenţei celor două republici separatiste, în prezenţa liderilor acestora.

UE, solidară cu Ucraina. Reacţia Ursulei von der Leyen

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană şi partenerii săi vor reacţiona cu unitate, fermitate şi hotărâre în solidaritate cu Ucraina, după anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin privind recunoaşterea indepedenţei republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

"Recunoaşterea celor două teritorii separatiste din Ucraina este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a acordurilor de la Minsk”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene. "UE şi partenerii săi vor reacţiona cu unitate, fermitate şi hotărâre în solidaritate cu Ucraina", a adăugat şefa Comisiei Europene, conform BBC.

Secretarul general al NATO acuză Rusia: "Un pretext pentru a invada din nou Ucraina"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat, luni, recunoaşterea de către Rusia a republicilor separatiste din estul Ucrainei. "Acest lucru subminează şi mai mult suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, erodează eforturile de soluţionare a conflictului şi încalcă Acordurile de la Minsk, la care Rusia este parte", se arată în declaraţia lui Stoltenberg.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Prima reacţie de la Casa Albă după anunţul lui Putin. SUA impun noi sancţiuni în Doneţk şi Lugansk