Antena Meniu Search
x

Primăria din Minneapolis desființează Departamentul de Poliție, după uciderea lui George Floyd de către patru polițiști

Primăria din Minneapolis desființează Departamentul de Poliție, după uciderea lui George Floyd de către patru polițiști. Agenții au fost arestați și pus sub acuzare, abia după proteste în toată țara.

Cosmin Stăniloiu
de Cosmin Stăniloiu

la 08.06.2020, 10:28

George Floyd
Departamentul de Poliție din Minneapolis va fi desființat - Twitter
  • George Floyd a fost ucis pe 25 mai, de 4 polițiști.
  • Protestele au devenit violente în SUA, după moartea lui.

Consilierii locali din primăria oraşului Minneapolis au votat în majoritate desfiinţarea departamentului de Poliţie al oraşului care va fi înlocuit cu o structură civilă condusă de comunitate, o decizie considerată prima victorie dintr-o tendinţă naţională de retragere a sprijinului financiar pentru forţele de ordine clasice, determinată de uciderea lui Geroge Floyd, scrie The Guardian.

Nouă din 12 consilieri au anunţat, la un protest de stradă cu sute de participanţi în Powderhorn Park, în sudul oraşului, că vor să creeze un nou sistem de protecţie publică. 

"Acest consiliu va desfiinţa departamentul de Poliţie", a spus consilierul Jeremiah Elliason. Anunţul a fost primit cu ovaţii din partea manifestanţilor. 

Vineri, Consiliul a aprobat interzicerea folosirii imobilizării în zona gâtului a unei persoane, ca urmare a uciderii lui Floyd.

Pe acelaşi subiect

George Floyd, în vârstă de 46 de ani, a fost oprit de poliţişti pe 25 mai şi interogat pentru că ar fi cumpărat ţigări cu bani falşi. O înregistrare video arată cum el a fost arestat şi, mai mult de opt minute, unul dintre ofiţeri a stat cu genunchiul pe gâtul lui, în timp ce Floyd repeta cu nu poate respira. Autopsia a arătat că el a murit din cauza asfixierii.

Incidentul a stârnit un val de proteste în multe oraşe din SUA, iar manifestaţii de solidaritate au avut loc şi în ţări din Europa, dar şi în Australia şi Japonia. Majoritatea demonstraţiilor din Statele Unite au fost paşnice, dar în unele dintre marile oraşe ele au devenit violente.

Sub presiunea străzii, cei patru poliţişti au fost puşi sub acuzare de omor şi complicitate la omor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că femeile din România ar trebui să primească mai mulţi bani decât bărbaţii?

Observator » Stiri externe » Primăria din Minneapolis desființează Departamentul de Poliție, după uciderea lui George Floyd de către patru polițiști