Antena Meniu Search
x

Primul copil din lume conceput in vitro împlineşte 40 de ani. A primit mii de scrisori pline de ură

Primul copil din lume conceput in vitro împlineşte 40 de ani. Imediat după naştere, Louise a primit mii de scrisori pline de ură. Părinţii ei au încercat 9 ani să aibă un copil pe cale naturală, apoi au recurs la fertilizare in vitro.

Primul copil din lume conceput in vitro împlineşte 40 de ani. Imediat după naştere, Louise a primit mii de scrisori pline de ură. Părinţii ei au încercat 9 ani să aibă un copil pe cale naturală, apoi au recurs la fertilizare in vitro.

Pe 25 iulie 1978, în Anglia, s-a născut Louise Joy Brown, cunoscută în toată lumea ca primul copil conceput în eprubetă, aşa numita metodă "test-tub". Naşterea ei a ţinut prima pagină a ziarelor din întreaga lume, procedeul de concepţie al Louisei fiind aprig dezbătut în cercurile medicale, dar şi în cele religioase.

Louise Joy Brown a venit pe lume prin cezariană pe 25 iulie 1978, la spitalul Oldham, din nord-vestul Angliei. Avea 2,61 kilograme şi a devenit imediat cea mai mediatizată persoană din lume, pentru câteva zile. 

Mama micuţei, Lesley Brown, a încercat timp de 9 ani să rămână însărcinată, apoi l-a convins pe soţul ei, John, să accepte propunerea specialiştilor de la Universitatea Cambridge, printre care psihologul Robert Edwards şi ginecologul Patrick Steptoe, care tocmai puseseră la punct, după zece ani de cercetări, tehnica fecundării in vitro.

Astfel, din ovulele şi spermatozoizii recoltaţi de la cei doi a fost obţinut un embrion care, ulterior reimplantat în uterul mamei, s-a dezvoltat normal şi a condus la naşterea unui copil perfect sănătos.

Primul copil din lume conceput în eprubetă a stârnit un scandal mondial

Naşterea fetiţei a stârnit un scandal mondial şi controverse religioase şi morale. Liderii cultelor religioase au condamnat naşterea, îngrijoraţi că intervenţia artificială a ştiinţei la conceperea unui copil va duce la apariţia unor monştri.

O campanie de ură a fost pornită împotriva familiei Brown, inclusiv a micuţei Louise, mii de scrisori fiind primite de părinţii acesteia. Louise scria în autobiografia ei publicată în 2015 că zeci de saci de scrisori veneau la ei acasă, inclusiv pachete în care erau obiecte îngrozitoare, cum ar fi un fetus de cauciuc plin de sânge, sau scrisori de asemenea murdărite cu un lichid roşu.

Interesant este faptul că Louise a avut, la patru ani după naşterea ei, o surioară, Natalie, născută de asemenea după fertilizare in vitro. Natalie a devenit ulterior, în 1999, prima persoană născută dup[ fertilizare in vitro care a născut un copil în mod natural.

În România, primul bebeluş conceput prin tehnica fertilizării in vitro s-a născut în 24 aprilie 2012, la Clinica de Reproducere Umană de la Sângeorgiu de Mureş. Părinţii băieţelului încercaseră fără succes, timp de opt ani, să conceapă un copil pe cale naturală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Primul copil din lume conceput in vitro împlineşte 40 de ani. A primit mii de scrisori pline de ură