Meniu
Search
x

Prinţesa japoneză Mako renunţă la statutul regal şi la 1,35 milioane de dolari, pentru a se căsători cu un fost coleg de facultate

Prințesa japoneză Mako va renunța la suma de un milion de dolari. Aceasta urma să primească banii într-o singură tranşă, drept compensaţie pentru renunţarea la statutul regal în urma deciziei de a lua în căsătorie un coleg de facultate. Potrivit presei locale, nunta controversată a fost amânată ani de zile.

De Redactia Observator la 01.10.2021, 09:24

Mako, nepoata în vârstă de 29 de ani a fostului împărat japonez Akihito, a anunţat în 2017 logodna cu fostul său coleg de facultate, Kei Komuro. Vestea nu i-a bucurat pe membrii influentei familii, iar nunta a fost amânată pentru ca cei doi "să se cunoască mai bine". Surse CNN au declarat că, la momentul respectiv, întârzierea a fost pusă pe seama „lipsei de pregătire” a celor doi tineri, care aveau nevoie de timp pentru a-şi planifica viitorul.

Legea japoneză o obligă pe prinţesă să aleagă între familie şi iubire

Conform legii seculare japoneze, căsătoria între un membru al familiei imperiale și un "om de rând" nu poate avea loc decât prin excluderea celui dintâi din rândul suveranilor. În schimb, aceştia pot beneficia de o compensaţie materială pentru renunţarea la drepturile moştenite prin naştere. În cazul acesta, Guvernul aprobă decizia prinţesei de a renunţa la suma de 1,35 de milioane de dolari, pe fondul criticilor dure din spaţiul public. Japonezii, în marea lor majoritate, dezaprobă căsătoria celor doi, dar data nunţii va fi anunţată, cel mai probabil, în octombrie. După oficierea relaţiei, cuplul intenţionează să se mute în Statele Unite.

Legea imperială permite ca tronul să fie transmis doar moștenitorilor de sex masculin. Celelalte prințese necăsătorite îşi pot pierde statutul dacă iau în căsătorie cetăţeni obişnuiţi, regulă care ar putea lăsa familia fără suficienţi membri care să îndeplinească atribuțiile publice.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Prinţesa japoneză Mako renunţă la statutul regal şi la 1,35 milioane de dolari, pentru a se căsători cu un fost coleg de facultate