Antena Meniu Search
x

Proteste soldate cu violențe pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim

Esplanada Moscheilor din Ierusalim a fost scena unor confruntări violente chiar în prima zi a Sărbătorii Sacrificiului, una din cele mai importante din calendarul islamic. În acest an, ziua a coincis cu o sărbătoare religioasă evreiască.

de Redactia Observator

la 12.08.2019, 14:39

Vezi și

Esplanada Moscheilor din Ierusalim a fost scena unor confruntări violente chiar în prima zi a Sărbătorii Sacrificiului, una din cele mai importante din calendarul islamic. În acest an, ziua a coincis cu o sărbătoare religioasă evreiască. Mai mulţi israelieni au vrut să se roage chiar pe Esplanadă, unde, potrivit unor vechi înţelegeri, accesul este permis, exclusiv, musulmanilor.

Zeci de mii de palestinieni s-au adunat pe Esplanada Moscheilor pentru rugăciunile de Sărbătoarea Sacrificiului. Protestele violente au izbucnit când s-a aflat că un grup de evrei tradiţionalişti dorea, de asemenea, să se roage pe Esplanadă. Ei au fost opriţi de poliţiştii israelieni care, în acelaşi timp, au lansat grenade sonore pentru a-i linişti pe musulmanii furioşi.

Chiar când spiritele s-au mai calmat, poliţiştii au primit ordin să permită, totuşi, accesul grupului de evrei pe Esplanadă. Confruntările s-au reluat imediat.. cu şi mai mare violenţă.

14 palestinieni şi patru poliţişti israelieni au fost răniţi. Evreii tradiţionalişti au părăsit rapid zona sub protecţia forţelor de ordine.

Esplanada Moscheilor se află în estul Ierusalimului, ocupat de Israel în 1967. Accesul evreilor în acest loc sacru pentru ambele religii este interzis printr-un vechi acord între Israel şi autorităţile musulmane. Incidentele s-au produs pe fondul unei tensiuni crescânde între cele două părţi: în ultimele zile, un soldat israelian a fost asasinat în Cisiordania, iar mai mulţi palestinieni au fost ucişi de militarii statului evreu, la frontiera cu Gaza. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Proteste soldate cu violențe pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim