Antena Meniu Search
x

Protestele chinezilor au fost înăbușite cu brutalitate de autorități. Oficialii se felicită pentru măsurile luate

Un grup de oameni dintr-un oraş din sudul Chinei s-au încăierat cu forţele de ordine azi-noapte, ca urmare a protestelor din ultimele zile din cauza restricţiilor anti-Covid. Protestatarii revoltați, au aruncat cu obiecte spre polițiștii îmbrăcați în costume albe și echipați cu scuturi de protecție. Ulterior, mai mulţi martori au povestit că poliţia a fost văzută escortând un grup de oameni încătuşaţi, într-o locaţie necunoscută. 

de Redactia Observator

la 30.11.2022, 14:09

Vezi și

Cât despre manifestaţiile din weekend, autorităţile au început, deja, anchete. Opresc la întâmplare oameni pe stradă şi le verifică telefoanele mobile, pentru a vedea dacă nu cumva au fotografii sau înregistrări video de la demonstratii sau dacă nu au conspirat pe chat cu alte persoane. Dar, în timp ce Statele Unite au ales să-şi menţină moderaţia în declaraţii faţă de situaţia din China, Marea Britanie nu şi-a reţinut criticile, după abuzul suferit de jurnalistul BBC bătut şi arestat de poliţiştii din Shanghai.

Poliţia continuă să trateze cu brutalitate pe oricine încearcă să protesteze. Este unul dintre motivele pentru care, în Hong Kong, doar două tinere au avut curajul să stea în faţa unei clădiri, în timp ce ţin în mâini foi goale. Însă, în ciuda tensiunii aproape palpabile, oficialii de la Beijing sunt convinşi că fac exact ceea ce trebuie. 

Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe: Rezultatele au dovedit că măsurile Chinei pentru COVID sunt bazate pe știință, sunt corecte și eficiente. Vom continua să implementăm măsurile bazate pe știință și orientate spre precizie, pe măsură ce asigurăm o izolare eficientă și ne străduim să promovăm dezvoltarea socială și economică. 

Oficialii chinezi, contraziși de specialiști

Pe acelaşi subiect

Interesant este că reprezentantul Ministerului de Externe este contrazis chiar de unul dintre specialiştii chinezi. 

Cheng Youquan: Lockdownurile pe termen lung nu doar că afectează producţia şi cursul vieţii, dar provoacă anxietate şi probleme financiare. Aceste situaţii trebuie corectate şi evitate. 

Kristalina Georgieva, director general Fond Monetar Internațional: Recomandăm de ceva vreme o recalibrare a politicii Chinei zero-COVID, tocmai datorită impactului pe care îl are atât asupra oamenilor, cât și asupra economiei. 

Oricum, China are o viziune unică asupra problemelor sale, numai că - din sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite - situaţia se vede într-un mod diferit. 

Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al Secretarului General al ONU: Credem în importanța dreptului oamenilor la întrunire și asociere pașnică, în dreptul lor de a demonstra în mod pașnic și îndemnăm autoritățile să garanteze acest drept. 

Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe: China este o țară guvernată de lege. Drepturile și libertatea legitime ale oamenilor sunt protejate de lege. În același timp, toate tipurile de drepturi și libertăți trebuie să fie exercitate în cadrul legii. 

Autorităţile de la Beijing au un mod special de a trata şi incidentul în care a fost implicat jurnalistul BBC. 

Jurnalist britanic, bătut de poliția chineză

Rishi Sunak, prim-ministrul Marii Britanii: În loc să bage în seamă protestele poporului său, guvernul chinez a ales să continue calea reprimării, inclusiv prin agresarea unui jurnalist BBC. 

James Cleverly, ministrul de externe al Regatului Unit: Este extraordinar de important să protejăm libertatea presei. Este ceva foarte, foarte esenţial în sistemul de valori al Regatului Unit. Și este extraordinar de important ca jurnaliștii să își poată desfășura treburile nederanjați și fără teama de atac. 

Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe: BBC a răsucit imediat totul și a propagat masiv povestea că jurnalistul său a fost arestat și bătut de poliție, în timp ce el se străduia să înfăţişeze China drept parte vinovată. 

Declaraţia reprezentantului Ministerului de Externe contrazice flagrant afirmaţiile făcute în urmă cu o zi, când susţinea că jurnalistul BBC a refuzat să se legitimeze, pentru a demonstra că face parte din mass-media. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Protestele chinezilor au fost înăbușite cu brutalitate de autorități. Oficialii se felicită pentru măsurile luate