Antena Meniu Search
x

Video "Nu vrem dictatură! Vrem democraţie!" Protestele în care chinezii cer îi demisia lui Xi Jinping s-au extins şi în marile oraşe din ţară

"Nu vrem dictatură" este strigătul care se aude tot mai des în China. Protestele de un curaj fără precedent, în care chinezii cer demisia preşedintelui, au continuat a treia zi la rând și s-au extins şi în cele mai mari oraşe: Beijing, Shanghai, Wuhan. Luaţi de valul nespunerii, localnicii ridică nivelul revendicărilor: de la eliminarea restricţiilor anti-COVID au ajuns să ceară reforme profunde. Un jurnalist BBC a fost bătut de poliţia chineză şi arestat în timpul mitingurilor.

de Redactia Observator

la 28.11.2022, 21:05

Vezi și

Protestatari: Nu vrem dictatură! Vrem democraţie! 

Nu vrem minciuni, vrem demnitate! Nu vrem o revoluţie culturală, vrem reformă. Nu vrem un lider, vrem să votăm. Nu fi sclav, fii cetăţean! 

Protestele transformate în mitinguri pentru democraţie sunt una dintre cele mai mari  provocări cu care se confruntă conducerea Partidului Comunist în ultimii 33 de ani, de la manifestaţiile din Piaţa Tiananmen încoace. Din capitala Beijing până în Kashgar, oraş din extremitatea vestică, localnicii înfuriaţi de atâtea lockdow-nuri şi campanii de testare în masă au ieșit în stradă pentru a cere schimbarea.

În Shanghai, care are 28 de milioane de locuitori cu tot cu zona metropolitană, localnici istoviţi de restricţiile COVID au cerut în cor demisia preşedintelui comunist, chiar dacă asta i-ar putea trimite în temutele închisori ale Chinei. 

Pe acelaşi subiect

Protestatari: Jos Partidul Comunist! Jos Xi Jinping!

Neobişnuiţi cu revoltele, poliţiştii chinezi reacţionează brutal

Neobişnuiţi cu revoltele, poliţiştii chinezi reacţionează brutal. Aseară, au sărit cu picioarele pe un jurnalist BBC care filma protestele din Shanghai. În cele din urmă, l-au arestat. Imaginile de pe rețelele de socializare îl arată ţintuit la pământ, cu cătușe la mâini. 

Jurnalistul BBC a fost eliberat între timp, iar poliţiştii au anunţat că l-au arestat ca să îl ducă la izolare şi să îl ferească de coronavirus. Regimul comunist încearcă să oprească răspândirea ştirilor despre proteste. În zonele mitingurilor, poliţiştii i-au oprit pe trecători oameni, le-au verificat telefoanele şi i-au forţat să şteargă fotografiile şi filmările cu disidenţii. 

Experţii în politica Beijingului încep să se teamă pentru chinezii care cer democraţie. 

Ho-fung Hung, profesor de economie politică Universitatea Johns Hopkins: Guvernul va recurge la represiuni şi măsuri dure. Este greu de imaginat că vor încercat să rezolve situaţia dând înapoi, schimbând politica. Nu este stilul lui Xi Jinping. 

Ca să nu agite şi mai mult spiritele, guvernul Chinei cenzurează imaginile de la Campionatul Mondial de fotbal din Qatar, unde nu există restricţii sanitare, iar spectatorii nu sunt obligaţi să poarte măşti de protecţie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » "Nu vrem dictatură! Vrem democraţie!" Protestele în care chinezii cer îi demisia lui Xi Jinping s-au extins şi în marile oraşe din ţară