Antena Meniu Search
x

Planul de pace discutat de Putin cu şeful diplomaţiei chineze: Rusia şi China au atins noi niveluri de cooperare

Vladimir Putin s-a întâlnit azi la Moscova cu cel mai înalt diplomat al Beijingului Wang Yi. Liderul de la Kremlin a spus că Rusia şi China au atins "noi niveluri de cooperare", în contextul în care Beijingul a anunţat că va publica în această săptămână un plan de pace pentru războiul din Ucraina

de Redactia Observator

la 22.02.2023, 16:56

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat în timpul întâlnirii cu cel mai înalt responsabil al diplomaţiei chineze, Wang Yi, că cooperarea dintre Beijing și Moscova este importantă pentru "stabilizarea situației internaționale", relatează AFP.  "Suntem gata să ne consolidăm parteneriatul strategic și cooperarea profundă cu partea rusă" i-a spus lui Putin, Wang Yi directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), aflat într-o vizită la Moscova.

Putin a discutat cu şeful diplomaţiei chineze planul de pace pentru Ucraina propus de China

Vladimir Putin a disccutat cu Wang Yi un plan de pace propus de China în vederea încheierii războiului în Ucraina, plan ale cărui detalii publice sunt încă vagi şi faţă de care diplomaţi occidentali au avut reacţii negative. "Relaţiile internaţionale sunt astăzi complicate (...) În acest context, cooperarea (...) între China şi Rusia are o mare importanţă pentru stabilizarea situaţiei internaţionale", a spus Putin în timp ce-l primea pe Wang Yi.

Oficialul chinez a exprimat la rândul său dorinţa Beijingului de a "consolida parteneriatul strategic (...) şi cooperarea în toate domeniile" cu Moscova. "Noi sprijinim o lume multipolară şi democratizarea relaţiilor internaţionale", a adăugat Wang Yi, criticând voalat politica SUA. El i-a transmis lui Putin un "salut călduros" din partea preşedintelui chinez Xi Jinping, care va efectua în lunile următoare o vizită oficială la Moscova.

Pe acelaşi subiect

Preşedintele rus primeşte foarte rar responsabili străini care nu sunt şefi de stat, astfel că întrevederea sa cu Wang Yi ilustrează legăturile privilegiate între Moscova şi Beijing.  Oficialul chinez a sosit marţi la Moscova, într-un turneu european în care s-a întâlnit la Conferinţa de Securitate de la Munchen şi cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, căruia i-a prezentat, conform acestuia din urmă, "elemente cheie ale planului de pace chinez" pentru încheierea războiului pornit de Rusia contra Ucrainei în urmă cu un an. "Aşteptăm să primim acest text pentru a-l studia în detaliu, pentru că nu putem trage concluzii doar după o prezentare orală. Odată ce vom fi primit documentul, îl vom examina în profunzime şi vom trage propriile noastre concluzii", a declarat marţi Kuleba.

Detaliile proiectului de plan de pace chinez încă nu sunt cunoscute, dar potrivit unor surse media acesta ar include principiile apărării integrităţii teritoriale, încetarea ostilităţilor, protejarea centralelor nucleare ucrainene şi excluderea posibilei folosiri a armelor chimice. Însă, conform aceloraşi surse, primele reacţii ale unor diplomaţi occidentali faţă de propunerea Beijingului au fost negative din cauza faptului că planul chinez nu ar include retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, o condiţie esenţială pusă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a accepta negocieri de pace cu Rusia.

Wang Yi, tur de forţă la Moscova

Rusia şi China şi-au arătat intenţia de a-şi aprofunda relaţiile într-un moment în care Beijingul încearcă să intervină ca mediator în conflictul ucrainean cu un plan de pace, a cărui prezentare este aşteaptă săptămâna aceasta. "Relaţiile noastre se dezvoltă într-un mod sigur şi dinamic. În pofida unor puternice turbulenţe pe scena internaţională, noi dăm dovadă de coeziune, de voinţă de a ne apăra reciproc interesele în conformitate cu dreptul internaţional şi cu rolul central al Organizaţiei Naţiunilor Unite", a declarat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov în cadrul unei întâlniri cu Wang Yi.

La rândul său, diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt a promis că Beijingul "îşi va continua eforturile de consolidare şi aprofundare a relaţiilor ruso-chineze", în pofida schimbărilor intervenite pe scena internaţională, potrivit afirmaţiilor traduse în limba rusă. Wang a subliniat că, indiferent de "schimbarea situaţiei în lume", Beijingul îşi menţine poziţia privind "implementarea unor eforturi comune cu Rusia pentru dezvoltarea unor tendinţe pozitive în relaţiile dintre marile puteri".

"China şi Rusia şi-au menţinut întotdeauna decizia strategică de a avansa în mod constant pe calea formării unei lumi multipolare. Am fost întotdeauna în favoarea multipolarităţii şi împotriva acţiunilor unilaterale şi a hegemonismului", a adăugat Wang, citat de EFE.

Vladimir Putin, Serghei Lavrov şi Wang Yi

Profimedia

El a subliniat că relaţiile chino-ruse "rămân extrem de dinamice în dezvoltarea lor" şi că se aşteaptă să se ajungă la "noi acorduri". În declaraţiile făcute presei înaintea întâlnirii propriu-zise, nici Lavrov şi nici Wang nu au menţionat conflictul din Ucraina, deşi Beijingul a lansat o iniţiativă de pace, iar Wang personal a declarat în urmă cu trei zile, la Munchen, în Germania, că Kievul şi Moscova ar trebui să înceapă discuţii directe de pace pentru a ajunge la un acord politic, remarcă agenţia EFE.

După discuţiile cu Lavrov, la finalul cărora nu este prevăzută nicio conferinţă de presă, Wang Yi s-a întâlnit cu Vladimir Putin.  Vizita lui Wang Yi în Rusia intervine în timp ce China încearcă de mai mult timp să joace un rol de mediator în conflictul ucrainean, anunţând în public că urmează să prezinte un plan de pace pentru găsirea unei soluţii politice. Întrucât Beijingul nu şi-a prezentat încă în mod oficial iniţiativa, termenii acesteia nu sunt încă cunoscuţi.

Wang Yi a sosit marţi la Moscova, după ce săptămâna trecută s-a întâlnit cu şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba în marja Conferinţei de securitate de la Munchen (în Germania), unde i-a prezentat - potrivit Kievului - "elemente ale planului de pace chinez" pentru Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că a auzit de la ministrul său de externe că Beijingul are o propunere de pace, dar a recunoscut că nu a primit niciun document oficial deocamdată.

China a promis să publice propunerea sa de soluţie politică săptămâna aceasta, ceea ce coincide cu marcarea unui an de la declanşarea ofensivei ruse în Ucraina la 24 februarie 2022. De altfel şi vizita înaltului diplomat chinez la Moscova intervine în ajunul acestei date. Aliat apropiat al Rusiei, China nu a susţinut şi nici criticat în public campania militară rusă în Ucraina, în timp ce şi-a exprimat în mod repetat sprijinul pentru Moscova în faţa sancţiunilor occidentale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Planul de pace discutat de Putin cu şeful diplomaţiei chineze: Rusia şi China au atins noi niveluri de cooperare