Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Putin, mai aproape de colaps decât credem. Războiul din Ucraina se poate termina la Riad. Analiză The Telegraph

Regimul lui Vladimir Putin ar putea fi mai aproape decât credem de un colaps în stil sovietic în contextul în care complexul militaro-industrial care a luat avânt în Rusia după declanşarea războiului din Ucraina a început să canibalizeze restul economiei, relatează The Telegraph. Războiul din Ucraina se poate termina la Riad, concluzionează analiza publicaţiei britanice.

de Redactia Observator

la 11.12.2024 , 12:26

Putin, mai aproape de colaps decât credem. Războiul din Ucraina se poate termina la Riad. Analiză The Telegraph Putin, mai aproape de colaps decât credem. Războiul din Ucraina se poate termina la Riad. Analiză The Telegraph - Profimedia

Război în Ucraina. În timp ce Ucraina pierde încet pe câmpul de luptă, Rusia pierde încet conflictul economic într-un ritm aproape similar. Veniturile Moscovei din exporturile de petrol sunt prea mici pentru a susține un război de o aşa intensitate și nimeni nu-i va împrumuta un ban lui Vladimir Putin, avertizează jurnaliştii de la The Telegraph

Economia de război a Rusiei este supraîncălzită şi seamănă mult cu economia de război disfuncțională a Germaniei de la sfârșitul anului 1917, rămasă fără forță de muncă calificată și găurită de o blocadă economică de 3 ani. Putin este departe de o victorie  strategică în Ucraina mai ales după ce regimul lui Assad s-a prăbușit ca un castel de nisip, spulberând credibilitatea liderului rus în Orientul Mijlociu și Africa. Nu a putut face nimic pentru a-și salva unicul aliat din lumea arabă. "Au fost dezvăluite limitele puterii militare ruse", a comentat analistul geopolitic Tim Ash, de la Chatham House.

"Putin intră la negocierile de pace cu Ucraina dintr-o poziție de slăbiciune"

Articolul continuă după reclamă

Turcia este acum stăpâna în Orientul Mijlociu. Forțele turce au fost nevoite să intervină pentru a salva generalii ruși blocați în Siria. Chiar dacă Putin va reuși să păstreze baza navală de la Tartus, va trebui să facă concesii turcilor. "Putin intră acum la negocierile de pace cu Ucraina dintr-o poziție de slăbiciune", susţine Tim Ash. 

Pe acelaşi subiect

Când Trump a câștigat alegerile în 2016, ruşii au deschis şampania. De data asta nu-şi mai fac iluzii. Analistul politic rus Anton Barbashin a atras atenţia că în timpul primului său mandat, Donald Trump a impus Rusiei 40 de runde de sancțiuni, în ciuda prieteniei cu Putin. El a avertizat că Putin nu va primi toate cele patru regiuni anexate (dar necucerite complet) Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Barbashin susţine că liderii Rusiei se așteaptă ca Trump să dea ultimatumuri atât Kievului, cât și Moscovei. Dacă Volodimir Zelenski se opune termenilor pentru pace, SUA vor întrerupe orice ajutor militar. Dacă Putin va trage de timp, SUA vor creşte ajutorul militar pentru Ucraina și vor bombarda economia Rusiei.

"Economia Rusiei nu poate continua așa mult timp"

Această economie a rezistat bine timp de doi ani, dar în al treilea an a devenit mai greu. Banca Centrală a majorat rata dobânzii la 21% pentru a opri spirala inflației. "Economia nu poate continua așa mult timp. Este o provocare colosală pentru afaceri și bănci", a declarat German Gref, directorul executiv al Sberbank. 

Serghei Chemezov, șeful companiei Rostec, a declarat că presiunea monetară devine periculoasă. "Dacă continuăm așa, majoritatea companiilor vor da practic faliment. La dobânzi de peste 20%, nu cunosc o singură afacere care să poată face profit, nici măcar un fabricant de arme", a spus el.

Complexul militaro-industrial care a reînviat în Rusia după declanşarea războiului din Ucraina canibalizează restul economiei. Aproximativ 800.000 de tineri educați au părăsit țara. Iar bilanţul morţilor şi răniţilor din război se apropie de jumătate de milion. Deficitul de angajaţi în IT este de aproximativ 600.000 de oameni iar industria de apărare are 400.000 de posturi neocupate. Lipsa totală a forței de muncă se apropie de 5 milioane.

Anatoli Kovalev, șeful Centrului de Nanotehnologie Zelenograd, a declarat că industria este paralizată de lipsa echipamentelor și nu poate înlocui importurile. "Există o lipsă de specialiști calificați: ingineri, tehnologi, dezvoltatori, designeri. Practic, nu există colegii și școli tehnice care să pregătească personal pentru industrie", a spus el.

Războiul din Ucraina se poate termina la Riad

Veniturile totale din exportul de combustibili fosili erau de aproximativ 1,2 miliarde de dolari pe zi la jumătatea anului 2022. Au scăzut în ultimele 10 luni consecutiv și acum sunt la abia 600 de milioane de dolari. Este mult prea puțin pentru a finanța o mașinărie de război care înghite a 10 parte a PIB-ului. 

Veniturile din impozitele pe petrol au scăzut la 5,8 miliarde de dolari în noiembrie, raportate la un cost mediu al ţiţeiului Ural de aproape 65 de dolari pe baril. Însă acest preț ar putea să scadă mult mai mult. Rusia riscă un război al prețurilor la petrol cu Arabia Saudită pe piețele asiatice.

Pentru a acoperi deficitul, Putin apelează la Fondul Suveran. Rezervele de lichidităţi au scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 16 ani, 54 de miliarde de dolari. Rezervele de aur au scăzut de la 554 la 279 de tone în ultimele 15 luni. Igor Sechin, şeful Rosneft i-a spus lui Putin să se pregătească anul viitor pentru un preţ al petrolului de 45-50 de dolari pe baril. Ajustat la inflație, corespunde nivelurilor care au falimentat Uniunea Sovietică în anii 1980.

Scopul complicatelor sancțiunil occidentale legate de petrol a fost acela de a mânca din veniturile lui Putin, fără a reduce oferta mondială de petrol și a agrava șocul costului vieții în Occident. A fost un succes parțial. Rusia a fost nevoită să adune o flotă de petroliere din umbră și să trimită ţiţei din porturile Baltice și de la Marea Neagră către India și China, care au negociat crunt un preţ bun. Agenția Internațională pentru Energie estimează că Rusia a oferit la țițeiul Ural un discount de 15 dolari pe baril în 2023 și 2024, privându-l pe Putin de 75 de milioane de dolari pe zi.

Rusia poate evita sancțiunile tehnologice, dar sistemele sale sunt configurate pentru semiconductori occidentali. Aceste cipuri nu pot fi înlocuite cu ușurință de furnizorii chinezi, chiar dacă aceștia ar fi dispuși să riște sancțiuni secundare impuse de SUA, dar majoritatea nu sunt. Cipurile sunt cumpărate cu bani grei de pe piața neagră și nu sunt de încredere.

Trupele ucrainene au remarcat că dronele rusești Geran-2 continuă să dea rateuri, adică pierd controlul. Iar Washington Post a relatat că dispozitivele ghidate cu laser de pe tancurile rusești T-90M au "dispărut în mod misterios", reducând foarte mult eficacitatea acestora. Ministerul Industriei a încercat să dezvolte alternative pentru a înlocui cipurile de la Texas Instruments, Aeroflex și Cypress, dar a recunoscut în octombrie că toate cele trei licitații au eșuat. Alexei Novoselov de la compania Milandr a spus că Rusia nu poate obține tehnologiile necesare pentru a face microcipuri de 90 de nanometri sau mai mici. Este Evul Mediu întunecat pentru Rusia. 

SUA au tras lațul şi mai tare în urmă cu trei săptămâni, impunând sancțiuni împotriva Gazprombank și a peste 50 de bănci rusești care fac tranzacții globale. Acest lucru a complicat foarte mult capacitatea Rusiei de a vinde energie și de a cumpăra tehnologie pe piața neagră. Rubla s-a prăbușit iar pentru scurt iar acum dolarul a ajuns să coste 100 de ruble. 

Băncile chineze au încetat să accepte cardurile rusești UnionPay. Presa chineză scrie că exportatorii s-au retras de pe site-urile rusești de comerț electronic, cum ar fi Yandez sau Wildberries, deoarece taxele prin terți nu mai acoperă marje de profit mici. Unii nu au reușit să-și scoată banii din Rusia și se confruntă cu pierderi mari.

Puțini au prevăzut prăbușirea bruscă și totală a regimului sovietic, deși toate semnele de cădere economică şi supraîntindere imperială erau vizibile până în 1989. Regimul lui Putin nu este încă acolo, dar ar fi nevoie doar de o singură schimbare în Orientul Mijlociu pentru a aduce probleme mari. Dacă saudiții decid din nou să inunde lumea cu țiței ieftin pentru a-și recupera cota de piață, așa cum prevăd mulți, petrolul va scădea sub 40 de dolari, iar Rusia va scăpa controlul asupra economiei. Războiul din Ucraina se poate termina la Riad.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?
Observator » Ştiri externe » Putin, mai aproape de colaps decât credem. Războiul din Ucraina se poate termina la Riad. Analiză The Telegraph