Antena Meniu Search
x

Război între vaccinați și nevaccinați în Franța. De ce a folosit Emmanuel Macron un cuvânt ”vulgar” la adresa nevaccinaților

Cutremur pe scena politică din Franța după un cuvânt considerat vulgar folosit de Emmanuel Macron la adresa celor care refuză vaccinarea. Spiritele între vaccinați și nevaccinați s-au incins și în restul societății. 

de Redactia Observator

la 05.01.2022, 17:37

Război între vaccinați și nevaccinați în Franța. De ce a folosit Emmanuel Macron un cuvânt ”vulgar” la adresa nevaccinaților
Emmanuel Macron - Getty Images

Președintele francez a fost acuzat că folosește un limbaj vulgar și care incită la divizare. A folosit un termen de argou "emmerder" ( n.r. de la cuvântul merde=rahat) pentru a spune că vrea să complice lucrurile pentru nevaccinați. „Vreau foarte mult să-i enervez și vom continua să facem asta până la capăt”, a declarat el într-un interviu pentru ziarul Le Parisien. Emmanuel Macron a mai spus că vrea să limiteze „pe cât posibil” accesul la activități pentru cei nevaccinați. 

Cutremur pe scena politică franceză după interviul lui Macron

Cu trei luni înaintea alegerilor prezidențiale, oponenții lui Macron au sărit în aer la vorbele sale, pe care le-au numit nedemne de un președinte. Parlamentarii au oprit marţi pentru a doua zi consecutiv dezbaterea cu privire la o lege care ar introduce un certificatul de vaccinare obligatoriu peste tot în Franţa şi care ar interzice persoanelor nevaccinate accesul la viața publică. Opoziţia s-a plâns de limbajul președintelui, descriindu-l drept „nedemn, iresponsabil și premeditat”.

Legea permisului de vaccinare a învolburat tabăra antivaccinistă din Franţa. Mai mulți parlamentari francezi au declarat că au primit amenințări cu moartea din cauza acestui proiect legislativ. După interviul lui Emmanuel Macron, premierul Edouard Philippe spune că este în favoarea vaccinării obligatorii, în timp ce candidata republicanilor Valerie Pecresse este „revoltată”.

Pe acelaşi subiect

Presa franceză a tratat pe larg scandalul văzut de unele canale drept o poziționare a lui Macron mai incisivă în campania electorală. ”Candidatul Macron a intrat în campanie electorală cu 96 de zile înainte de primul tur legislativ” a notat BFMTV. ”În Paris, vaccinații sunt de acord cu Macron”, arată un reportaj Le Figaro. Tot aici un alt articol consemnează că nu este pentru prima dată când Macron folosește cuvinte ”șocante” și se întreabă dacă asta arată un limbaj sincer sau un dispreț de clasă. Le Monde scrie despre o ”ofensivă calculată a lui Emmanuel Macron împotriva celor nevaccinați.”

De ce este controversat cuvântul folosit de Macron

Macron a folosit termenul vulgar ”emmerder” pentru a spune cum a vrea să-i stimuleze pe cei nevaccinați. Nu va „vaccina cu forța” restul de cinci milioane de francezi care nu au primit nicio doză de vaccin, dar vrea să determine oamenii să se imunizeze „limitându-le pe cât posibil accesul la activitățile din viața socială”.

„Nu voi trimite [persoanele nevaccinate] la închisoare”, a spus el. „Deci trebuie să le spunem, din 15 ianuarie, nu veți mai putea merge la restaurant. Nu veți mai putea merge la o cafea, nu veți mai putea merge la teatru, nu veți mai putea merge la cinema.”

Valerie Pecresse, candidata partidului Les Republicains, drepta tradițională, s-a declarat revoltată că președintele a acuzat persoanele nevaccinate că nu sunt cetățeni. „Trebuie să-i accepți așa cum sunt, să-i conduci, să-i aduci împreună și să nu-i insulți”, a spus ea pentru CNews.

„Emmanuel Macron spune că a învățat să iubească francezii, dar se pare că îi place mai ales să-i disprețuiască”, a spus și colegul de ei partid, Bruno Retailleau. „Un președinte nu ar trebui să spună asta... Emmanuel Macron este nedemn de postul său”, a postat pe Twitter candidatul de extremă-dreapta, Marine Le Pen.

Între timp, politicianul de stânga Jean-Luc Mélenchon a descris remarcile drept uluitoare: „Este clar, permisul de vaccinare este o pedeapsă colectivă împotriva libertății individuale”.

Limbajul lui Macron nu este o premieră pentru un lider francez. Același cuvânt a fost folosit de Georges Pompidou în 1966, când a spus că ”este timpul să nu-i mai enervezi pe francezi”.  Christophe Castaner, aliatul Macron, i-a luat apărarea președintelui francez: „Fraza nu a mai șocat pe nimeni când a ieșit din gura lui Pompidou”.

Franța are una dintre cele mai mari rate de vaccinare împotriva Covid-19 din UE, cu peste 90% din populația adultă imunizată complet. De mai multe luni, în Franța trebuie să prezinți fie dovada vaccinării, fie un test Covid negativ pentru a avea acces în multe locuri publice.

Dar guvernul francez vrea să elimine opțiunea testului negativ din cauza numărului record de infectări din noul val.  Marți, țara a raportat 271.686 de noi cazuri zilnice de Covid, cel mai mare număr de infecții zilnice înregistrate în Franța de la începutul pandemiei.

Deși Macron nu a anunțat oficial că va candida pentru un al doilea mandat, el a spus marți că își dorește să candideze și că va clarifica decizia „odată ce situația sanitară o va permite”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Război între vaccinați și nevaccinați în Franța. De ce a folosit Emmanuel Macron un cuvânt ”vulgar” la adresa nevaccinaților