Antena Meniu Search
x

Embargou imediat şi total asupra Israelului: Apelul lansat de Iran în timp ce Hezbollah a cerut o "zi de furie" în lumea arabă

Război Israel - Hamas. Gruparea Hezbollah din Liban, susținută de Iran, a cerut o "zi de furie" în urma exploziei de la Spitalul din Fâșia Gaza, despre care susţine că a fost atacat de Israel. Ministerul Sănătății din Gaza, susţinut de Hamas, a anunţat că sunt cel puţin 500 de morţi şi alte sute de răniţi: copii, femei şi bărbaţi. Sute de demonstranți s-au adunat la ambasadele Franței și SUA în semn de protest. În mai multe state arabe susținătorii Palestinei au organizat proteste. În Iordania și Liban demonstrațiile au ajuns la violențe cu forțele de ordine, în timp ce în Iran, ambasadele Franței și Marii Britanii au fost atacate cu ouă de către pro-palestinieni.

de Redactia Observator

la 18.10.2023 , 15:25

Embargou imediat şi total asupra Israelului: Apelul lansat de Iran în timp ce Hezbollah a cerut o "zi de furie" în lumea arabă
Embargou imediat şi total asupra Israelului: Apelul lansat de Iran în timp ce Hezbollah a cerut o "zi de furie" în lumea arabă - Profimedia

Hezbollah, un aliat al grupării islamiste palestiniene Hamas, dă vina pe Israel pentru atacul asupra spitalului, catalogat drept un "masacru" și o "crimă brutală". Armata israeliană a aruncat vina pe o lansare eşuată de rachetă efectuată de Jihadul Islamic, un alt grup militant din Gaza.

Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, a declarat că 500 de persoane au fost ucise în atac. "Să fie mâine, miercuri, o zi de furie împotriva inamicului", a transmis Hezbollah într-un comunicat, cerând colegilor musulmani și arabi "să iasă imediat pe străzi și piețe pentru a-și exprima furia profundă".

Biden susţine versiunea Israelului cu privire la atacul de la spitalul din Gaza

Articolul continuă după reclamă

Preşedintele american Joe Biden i-a spus miercuri, la Tel Aviv, premierului israelian Benjamin Netanyahu că bombardarea spitalului din Gaza "pare că a fost comisă de cealaltă tabără, nu de voi". "Dar sunt mulţi oameni care nu sunt siguri (de acest lucru), aşa că avem multe, trebuie să depăşim multe lucruri", a adăugat el. Joe Biden a reiterat că susţinere Israelul.

Pe acelaşi subiect

Iranul cheamă ţările islamice să impună un embargou imediat şi total Israelului

Membrii Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) ar trebui să impună un embargou petrolier şi alte sancţiuni Israelului şi să expulzeze ambasadorii israelieni, a declarat miercuri ministrul de externe iranian, Hossein Amirabdollahian, transmite Reuters.

O reuniune de urgenţă a OIC are loc la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru a discuta escaladarea conflictului israeliano-palestinian, după ce o explozie la un spital din Gaza a ucis marţi sute de palestinieni. "Ministrul de externe cheamă la un embargou imediat şi total asupra Israelului din partea ţărilor islamice, inclusiv sancţiuni petroliere, în plus faţă de expulzarea ambasadorilor israelieni dacă au fost stabilite relaţii cu regimul sionist", a informat ministerul de la Teheran într-un comunicat.

Amirabdollahian a cerut de asemenea formarea unei echipe de avocaţi islamici care să documenteze potenţiale crime de război comise de Israel în Gaza. Între Iran şi Israel nu există relaţii diplomatice.

Anterior exploziei de marţi de la spitalul din Gaza, autorităţile sanitare din enclavă au anunţat că cel puţin 3.000 de persoane au murit în cele 11 zile de bombardamente care au început după atacul Hamas împotriva unor comunităţi şi baze militare din sudul Israelului, în urma căruia 1.300 de oameni au fost ucişi şi în jur de 200 au fost luaţi ostatici în Gaza.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Credeţi că Joe Biden ar putea face faţă unui nou mandat la Casa Albă?
Observator » Stiri externe » Embargou imediat şi total asupra Israelului: Apelul lansat de Iran în timp ce Hezbollah a cerut o "zi de furie" în lumea arabă