Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Războiul din Ucraina se schimbă radical după ce Occidentul a permis Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune. Planul lui Putin de a lovi Vestul

Război în Ucraina. Războiul de la graniţă se schimbă radical. Statele Unite şi Marea Britanie permit Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia. Kremlinul ameninţă cu un răspuns dur, inclusiv cu folosirea armelor nucleare tactice. În plus, Putin ar putea opri exporturile de metale rare, ca să dea o lovitură Occidentului.

de Redactia Observator

la 12.09.2024 , 20:44

Ucraina a primit permisiunea de a lovi Rusia cu rachetele cu rază lungă după ce Zelenski a negociat la Kiev cu miniştrii de Externe din Statele Unite şi Marea Britanie, scrie Guardian. Aliaţii încearcă să echilibreze balanţa, după ce Rusia a primit zeci de rachete balistice din Iran. "Din prima zi (a războiului - n.red.), așa cum am mai spus, ne-am schimbat deciziile și ne-am adaptat, deoarece nevoile s-au schimbat, câmpul de luptă s-a schimbat. Și nu am nicio îndoială că vom continua să facem asta", a declarat Antony Blinken, secretarul de stat al SUA. Kievul va avea la dispoziţie două sisteme de rachete de ultimă generaţie.

Răspunsul lui Putin va fi economic, nu militar

Primul este american şi costă peste un milion şi jumătate de dolari. Proiectilele pot lovi ţinte aflate la 300 de kilometri distanţă cu o încărcătură explozivă de 200 de kilograme. Piesa de rezistenţă cu care Ucraina ar putea să ţină în şah armata Rusiei este sistemul britanic Storm Shadow. Racheta este lansată din aer de un sistem în valoare de două milioane şi jumătate de dolari şi poate lovi ţinte la 250 de kilometri distanţă. 250 de baze militare şi 16% din teritoriul rus ar fi în raza de acţiune. Voldomir Zelenski crede că astfel va trece în avantaj.

Vezi și

"Planul este de a întări Ucraina în mod semnificativ. Dacă partenerii noștri îl susțin, cu siguranță va ajuta Ucraina să oblige Rusia să pună capăt războiului", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. Răspunsul Rusiei poate fi fără precedent. Un fost consilier al Kremlinului, Serghei Karaganov, crede că Ucraina trebuie lovită cu bomba nucleară. Putin are alt plan - restricţii economice. "Mi-au venit în minte doar câteva, uraniu, titan, nichel, dar mai sunt şi altele. Nu spun că ar trebui să facem asta mâine, dar ar trebui să luăm în considerare anumite restricţii la exporturi", a declarat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

Rusia produce o treime din cantitatea de uraniu îmbogăţit a planetei. Oprirea exporturilor ar fi o lovitură grea pentru centralele nucleare din Statele Unite, Franţa şi Germania. Pe front, militarii ruşi au lansat o contraofensivă în Kursk. În ultimele 24 de ore au recucerit 10 sate şi au distrus o coloană de vehicule blindate. Soldaţii lui Zelenski şi-au luat revanşa în regiunea Mării Negre unde au doborât un avion de luptă Suhoi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » Războiul din Ucraina se schimbă radical după ce Occidentul a permis Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune. Planul lui Putin de a lovi Vestul