Antena Meniu Search
x

Reacţia Chişinăului la "atentatul pus la cale de Kiev" de la Tiraspol. Ucraina: O provocare orchestrată de Kremlin

Așa-zisul minister al Securității de la Tiraspol a pretins joi că liderului administrației separatiste, Vadim Krasnoselski, și alți lideri din stânga Nistrului ar fi fost ținta unui presupus atentat organizat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).  Autorităţile din Republica Moldova au anunţat că nu deţin informaţii despre presupusul atentat, dar că investighează acuzaţiile. Kievul a negat orice implicare şi acuză o nouă "provocare" a Rusiei.

de Redactia Observator

la 09.03.2023, 16:05

Reacţia Chişinăului la "atentatul pus la cale de SBU" de la Tiraspol. Ucraina: O provocare orchestrată de Kremlin
Suspectul prezentat de Tiraspol - Twitter

Potrivit autorităților separatiste din Tiraspol, planul ar fi implicat amplasarea unui dispozitiv cu 8 kilograme de explozibil într-o maşină Land Rover. Atacul terorist ar fi urmat să aibă loc în centrul orașului Tiraspol, unde sunt mulți oameni, a declarat șeful procuraturii transnistrene, Anatoli Gurețki, citat de deschide.md.

Un bărbat pe nume Veaceslav Kisnicean a fost prezentat ca fiind persoana care urma să execute atacul terorist la comanda SBU. Potrivit presei de la Tiraspol, Kisnicean s-a născut la Tiraspol în 1979 și a locuit în Odessa timp de 12 ani înainte de a fi recrutat de SBU în februarie 2022. Acesta a fost antrenat să plaseze bombe la diferite obiective și avea misiunea de a monitoriza și elimina conducerea separatistă.

O declarație atribuită lui Kisnicean a fost făcută publică de presa din regiune: ”Eu am misiunea mea, pe care trebuie să o îndeplinesc. Aceasta este datoria mea sau moartea”.

Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău a notat că nu deține asemenea informații și a dat asigurări că autoritățile naționale competente investighează informația despre presupusul atentat la Tiraspol. Și premierul Dorin Recean a declarat că Guvernul nu cunoaște nimic despre așa zisa tentativă dejucată de Tiraspol.

Pe acelaşi subiect

SBU: O provocare orchestrată de Kremlin

"Noi nu avem o confirmare a acestor lucruri. Biroul de Reintegrare deja a emis un comunicat, dar este important să spunem că situația în Republica Moldova este stabilă. Biroul de Reintegrare reușește să alinieze stânga Nistrului la obiectivul nostru de pace și stabilitate. Nu există pericole de escaladare în acea zonă. Guvernul are grijă să asigure pacea, să facă față provocărilor care încă mai sunt. Eu încurajez toată lumea să-și facă bine lucrul la locul de muncă, să continuăm să producem și să ne dezvoltăm. Instituțiile publice deja au demonstrat că au capacitatea de a preveni orice tentativă de destabilizare, indiferent în care parte a Republicii Moldova are loc aceasta", a declarat premierul Dorin Recean.

Administraţia de la Kiev a negat orice implicare în vreun complot. "Orice declaraţie din partea falsei Republici Autonome Transnistria privind participarea SBU la pregătirea unui atentat terorist trebuie considerată drept o provocare orchestrată de Kremlin", a transmis Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Reacţia Chişinăului la "atentatul pus la cale de Kiev" de la Tiraspol. Ucraina: O provocare orchestrată de Kremlin