Antena Meniu Search
x

Video Maia Sandu acuză că se pregăteşte o lovitură de stat moscovită, pusă la cale de oligarhul Ilan Şor. Premierul moldovean vine miercuri la Bucureşti

Situaţie explozivă în Republica Moldova. Intrarea în Chişinău şi principalul bulevard al capitalei au fost blocate astăzi de simpatizanţi ai Moscovei, mobilizaţi de controversatul oligarh Ilan Şor, suspectat de devalizarea unor bănci. Scenariul pare să confirme planul unei lovituri de stat moscovite, anunţate de preşedinta Maia Sandu. În tot acest haos, Ucraina confirmă: are trupe la graniţa cu Transnistria. Ca să se asigure de tot sprijinul României în faţa Rusiei, noul premier moldovean, Dorin Recean, vine mâine la Bucureşti.

de Redactia Observator

la 28.02.2023, 19:41

Vezi și

Manifestanţii proruşi au început marşul spre Chişinău dis-de dimineaţă. Primele incidente au avut loc chiar pe drum. Protestatarii au blocat intrarea în capitală, după ce mai multe autocare nu au fost lăsate să intre în oraş. Mai multe persoane au fost arestate după ce au încercat să blocheze maşinile poliţiei. Trensiunile au continuat în centrul Chişinăului. Protestatarii au blocat principalul bulevard şi şi-au măsurat forţele cu trupele de ordine, care încercau să oprească manifestanţii să ajungă la Parlament.

Incidentele vin după ce preşedinta Maia Sandu a acuzat Moscova că pregăteşte o lovitură de stat în R.Moldova

În fruntea coloanei de manifestanţi au stat bărbaţi în uniforme speciale de culoare neagră, pe care scria "Scutul Poporului". Pe lângă rolul de conducători de coloană, par să supravegheze atent mulțimea. "Oamenii, controlaţi de Ilan Şor, merg prin regiuni şi oferă bani, organizează echipe care sunt transportate în mod organizat la Chişinău pentru a protesta. Face parte din planul Federaţiei Ruse de a provoca violenţe la Chişinău", a declarat Valeriu Paşa, jurnalist.

Incidentele de astăzi vin după ce preşedinta Maia Sandu a acuzat Moscova că pregăteşte o lovitură de stat în Republica Moldova. Kremlinul a acuzat, în replică, Ucraina şi Occidentul, inclusiv România, de provocări antiruse. Fostul reprezentant special al președintelui Rusiei pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, care ameninţa că va trece cu un bombardier peste ţara noastră, agită şi mai mult spiritele. Anunţă un masacru de proporții dacă Transnistria va fi atacată. Reacţia lui vine după ce Ucraina a recunoscut că are trupe la graniţa cu regiunea separatistă moldoveană.

Pe acelaşi subiect

"Răspunsul nostru va fi cât se poate de puternic împotriva lor (n.r. forţelor ruse). Forţele noastre sunt concentrate de-a lungul graniţei şi sunt pregătite să facă faţă unei ameninţări, acum ipotetice", a declarat Natalia Gumeniuk, purtătoare de cuvânt a Centrului forţelor de apărare ucrainene din Sud. "Nu există niciun fel de mobilizare în plus, faţă de ceea ce s-a întâmplat în primele zile ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei", a declarat Valeriu Paşa, jurnalist.

Tensiunile din ultimele zile nu au rămas fără efect. WizzAir a anulat toate zborurile din şi spre Republica Moldova, ca măsură de precauţie. "Am considerat că este o decizie corectă pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranţă pentru pasagerii noştri. În momentul în care vom considera că este sigur să revenim în Chişinău, să redeschidem baza şi să continuăm să zburăm în şi dinspre Chişinău, cu siguranţă o vom face", a declarat Valeria Bragarenco, manager comunicare Wizz Air. O altă decizie care ar putea agita spiritele, este proiectul de lege prin care sintagmele "limba moldovenească", "limba de stat" , "limba oficială" și "limba maternă" ar putea fi excluse din toate legile, chiar şi din Constituţia Republicii Moldova, şi înlocuite cu sintagma " limba română".

Canale de propagandă au încercat să atragă şi România în situaţia tensionată privind Transnistria. În mediul online a apărut o ştire falsă care spunea că sisteme de apărare antiaeriană ale Armatei Române se îndreaptă spre frontiera cu Republica Moldova. Imaginile au fost filmate, de fapt, la sfârșitul lui noiembrie anul trecut, în centrul orașului Alba Iulia, anunţă ministerul Apărării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri externe » Maia Sandu acuză că se pregăteşte o lovitură de stat moscovită, pusă la cale de oligarhul Ilan Şor. Premierul moldovean vine miercuri la Bucureşti