Antena Meniu Search
x

Liderii UE au respins un summit cu Rusia, dar Franța și Germania vor să colaboreze: O Europă suverană trebuie să poată vorbi cu Putin

Liderii Uniunii Europene au respins vineri o propunere franco-germană de a organiza un summit cu Rusia după ce Polonia și țările baltice au declarat că va trimite un mesaj greșit pe măsură ce legăturile est-vest se vor deteriora, potrivit Reuters.

de Redactia Observator

la 25.06.2021, 17:43

Liderii UE au respins un summit cu Rusia, dar Franța și Germania vor să poată colabora: O Europă suverană trebuie să poată vorbi cu Putin
Angela Merkel - Profimedia

O Europă suverană ar trebui să fie în măsură să îşi apere interesele discutând cu preşedintele rus Vladimir Putin, aşa cum a făcut preşedintele american Joe Biden, a declarat vineri cancelarul german Angela Merkel. Reacția sa vine după ce mai multe state din UE au respins un summit cu Rusia. 

Angela Merkel a insistat  că UE trebuie să poată discuta cu liderul rus Vladimir Putin. "Președintele SUA s-a întâlnit pentru o discuție serioasă cu Vladimir Putin, despre care nu am avut impresia că este o recompensă pentru președintele rus", a declarat Merkel într-o conferință de presă după summitul UE de la Bruxelles. „O UE suverană, în opinia mea, ar trebui să poată reprezenta și interesele UE într-o conversație similară.” 

Liderii UE au respins summitul cu Vladimir Putin, susținând că riscă să îi trimită un mesaj greșit președintelui rus. „Credem că este mult prea prematur și că acum ar fi un fel de recompensă pentru președintele Rusiei, pentru politica sa, dar, din păcate, politica agresivă”, a spus prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki. Italianul Mario Draghi, care a susținut o întâlnire între toți liderii UE și Putin, a declarat că propunerea a venit „puțin ca o surpriză” și a supărat țările cele mai îngrijorate de Moscova. El a spus că blocul a „respins substanțial această idee, cel puțin pentru moment”.

Reacția Kremlinului nu s-a lăsat așteptată: a spus că „regretă” decizia UE de a respinge un summit și a insistat că Putin „rămâne interesat de stabilirea relațiilor de lucru între Moscova și Bruxelles”.

Pe acelaşi subiect

Franța și Germania vor să poată colabora cu Rusia chiar și fără summit 

Franța și Germania vor să poată colabora cu Rusia la combaterea schimbărilor climatice și să găsească modalități de stabilizare a relațiilor. Merkel a spus că, chiar și fără un summit, „vor fi explorate formate sub care se pot începe dialogurile”, potrivit Reuters. Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a declarat că a susținut propunerea de summit, dar mulți alți lideri s-au opus, iar vecinii direcți ai Rusiei au fost cei mai vocali.

Macron a declarat că a ajuns la concluzia că unitatea UE este mai importantă și că summitul nu este o prioritate absolută.  Nu sunt obsedat de un summit cu Putin, a declarat liderul francez. Președintele lituanian, Gitanas Nauseda, a declarat că ideea este ca și cum ai „încerca să angajezi un urs pentru apăra o oală cu miere”, iar premierul leton Krisjanis Karins a spus că Rusia ar putea vedea summit-ul ca pe o recompensă atunci când diplomația nu a reușit să pună capăt conflictului din estul Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Liderii UE au respins un summit cu Rusia, dar Franța și Germania vor să colaboreze: O Europă suverană trebuie să poată vorbi cu Putin