Antena Meniu Search
x

Reacţie dură a Chinei după ce Joe Biden l-a numit pe Xi Jinping "dictator". Declarațiile președintelui american, o "sfidare politică deschisă"

China a ripostat miercuri după ce preşedintele american Joe Biden s-a referit la preşedintele Xi Jinping ca la un "dictator", spunând că remarcile au fost absurde şi constituie o "sfidare politică deschisă", într-o nouă degradare, neaşteptată, a relaţiilor bilaterale, care intervine la câteva ore după eforturile ambelor părţi de a reduce tensiunile, odată cu vizita lui Antony Blinken la Beijing. La rândul său, Rusia a profitat de ocazie pentru a critica SUA şi a-şi preţui aliatul chinez, relatează Reuters. Marţi, la o strângere de fonduri în California, Joe Biden a discutat despre balonul spion al Chinei pe care Statele Unite l-au doborât la începutul acestui an, spunând că preşedintele Xi s-a supărat de fapt pentru că nu a ştiut unde se afla, ceea ce este "o mare ruşine pentru dictatori"Biden a mai spus că China "are dificultăţi economice reale".

de Redactia Observator

la 21.06.2023, 16:11

Joe Biden, președintele SUA, și Xi Jinping, președintele Chinei
Reacţie dură a Chinei după ce Joe Biden l-a numit pe Xi Jinping "dictator" - Profimedia

Comentariile lui Biden au fost făcute la doar o zi după ce secretarul de stat american Antony Blinken a fost la Beijing pentru a stabiliza relaţiile bilaterale despre care China spune că se află la cel mai scăzut nivel de când au fost stabilite legături diplomatice oficiale. Antony Blinken a fost primit inclusiv de preşedintele Xi Jinping. Xi a devenit cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong încoace, după ce a obţinut în octombrie anuul trecut un al treilea mandat, fără precedent, ca preşedinte şi ca şef al Partidului Comunist.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe a declarat că remarcile lui Biden au fost "extrem de absurde" şi "iresponsabile". Exprimând puternica nemulţumire a Chinei, Mao Ning a spus că declaraţiile lui Biden au încălcat grav faptele, protocolul diplomatic şi demnitatea politică a Chinei. "Sunt o sfidare politică deschisă", a punctat ea într-o conferinţă de presă. Întrebată ce a ştiut Xi despre traiectoria balonului, Mao Ning a reiterat explicaţia anterioară a Chinei, potrivit căreia trecerea balonului prin spaţiul aerian al SUA a fost neintenţionată şi cauzată de circumstanţe care nu au fost controlate de Beijing.

Reacții dure de la Beijing

"Gura mare a lui Biden este un tun scăpat de sub control", a declarat Wu Xinbo, director al Centrului de Studii Americane de la Universitatea Fudan din Shanghai. "Încrederea reciprocă este ceea ce a scos în evidenţă China, prin urmare comentariile lui Biden sunt foarte distructive şi dăunătoare", a spus Wu, adăugând în acelaşi timp că este posibil ca remarcile să nu anuleze în totalitate ceea ce Blinken a realizat în timpul vizitei sale în China.

Pe acelaşi subiect

Blinken şi Xi au convenit, în cadrul întâlnirii lor de luni, să stabilizeze rivalitatea intensă dintre Washington şi Beijing, astfel încât aceasta să nu derapeze spre conflict. Deşi nu au fost făcute mari progrese în timpul primei vizite în China a unui secretar de stat american în ultimii cinci ani, ambele părţi au convenit să continue angajamentul diplomatic cu mai multe vizite ale oficialilor americani în următoarele săptămâni şi luni.

Biden a declarat mai târziu, marţi, că emisarul american pentru climă, John Kerry, ar putea merge în curând în China. Cu o zi mai devreme, luni, Biden a declarat că, în opinia sa, relaţiile dintre cele două ţări se află pe calea cea bună şi a indicat că s-au înregistrat progrese în timpul vizitei lui Blinken.

Rusia vrea să exploateze tensiunile SUA-China

Kremlinul a profitat rapid, miercuri, de remarca lui Biden, care i-a oferit o şansă de a critica Washingtonul şi de a sublinia în acelaşi timp propriile legături strânse cu Beijingul. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus jurnaliştilor că există o contradicţie între comentariul lui Biden şi eforturile secretarului său de stat, Antony Blinken, de a reduce tensiunile cu Beijingul.

"Acestea sunt manifestări foarte contradictorii ale politicii externe americane, care vorbesc despre o mare doză de imprevizibilitate", a declarat Peskov. El a mai spus că acest comentariu al lui Biden este "de neînţeles"  după "diversele declaraţii conciliante" făcute în timpul vizitei lui Blinken la Beijing.

"Cu toate acestea, este treaba lor", a spus Peskov. "Noi avem propriile noastre relaţii proaste cu Statele Unite ale Americii şi relaţii foarte bune cu Republica Populară Chineză", a punctat Dmitri Peskov.

Rusia şi China au declarat un parteneriat strategic "fără limite" anul trecut, cu mai puţin de trei săptămâni înainte ca preşedintele Vladimir Putin să-şi trimită armata în Ucraina. De atunci, odată cu impunerea sancţiunilor occidentale, Moscova a devenit şi mai dependentă de legăturile politice şi economice cu China. Beijingul nu a condamnat Rusia pentru invazie şi a intensificat achiziţiile de petrol şi cărbune rusesc la preţ redus. Îndepărtată de Occident, Rusia curtează ţări din Asia, Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină pentru a contracara ceea ce ea consideră a fi încercările SUA de a dicta ordinea mondială.

Peskov a plasat remarca lui Biden în acest context, spunând că hărţuirea SUA a devenit "inacceptabilă pentru un număr mare de state, iar acest număr este în continuă creştere". În martie 2021, Rusia şi-a rechemat ambasadorul de la Washington pentru câteva luni după ce Biden l-a numit pe Putin "ucigaş" într-un interviu televizat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Reacţie dură a Chinei după ce Joe Biden l-a numit pe Xi Jinping "dictator". Declarațiile președintelui american, o "sfidare politică deschisă"