Antena Meniu Search
x

Video SUA nu sprijină independenţa Taiwanului, anunţă Blinken după vizita în China

Statele Unite nu susţin independenţa Taiwanului, a anunţat secretarul de stat Antony Blinken, după vizita de două zile în China, în timpul căreia s-a întâlnit şi cu preşedintele Xi Jinping.

de Redactia Observator

la 20.06.2023, 11:41

SUA nu sprijină independenţa Taiwanului, anunţă Blinken după vizita în China
SUA nu sprijină independenţa Taiwanului, anunţă Blinken după vizita în China - Profimedia Images

Într-o conferinţă de presă la Ambasada SUA la Beijing, Blinken a declarat că întrevederile sale cu înalți oficiali din China au fost constructive și a reiterat că competiția dintre SUA și China nu ar trebui să genereze un conflict.

Secretarul de stat american a subliniat că SUA nu sprijină independența Taiwanului, dar sunt îngrijorate cu privire la „acțiunile provocatoare” ale Chinei în regiune. În ceea ce privește sancțiunile, Blinken le-a transmis oficialilor chinezi că SUA nu vrea să minimalizeze creșterea economică a Chinei, ci încearcă să protejeze „tehnologii specifice” critice pentru securitatea națională.

"Nu susținem independența Taiwanului. Ne opunem oricăror modificări unilaterale ale status quo-ului de către ambele părți. Ne așteptăm în continuare la rezolvarea pașnică a tensiunilor din regiune. Rămânem angajați să ne îndeplinim responsabilitățile conform Legii relațiilor cu Taiwan, inclusiv să ne asigurăm că Taiwanul are capacitatea de a se apăra. Am vorbit, de asemenea, despre o serie de probleme bilaterale, inclusiv despre continuarea dezvoltării principiilor care să ghideze relația noastră, așa cum au discutat președintele Biden și președintele Xi la Bali la sfârșitul anului trecut", a transmis Blinken

Beijingul consideră Taiwanul o provincie chineză separatistă şi nu a exclus niciodată folosirea forţei pentru realipirea la China a insulei independente de facto din 1949 şi susţinute de Statele Unite.

Pe acelaşi subiect

La rândul său, preşedintele chinez Xi Jinping a salutat progresele între Beijing şi Washington, în pofida tensiunilor. "Cele două părţi au făcut progrese (în această luni dimineaţă) şi au ajuns la terenuri de înţelegere asupra anumitor chestiuni specifice", neprecizate, a subliniat Xi Jinping, calificând aceste progrese drept "un lucru foarte bun", potrivit unei înregistrări difuzate de televiziunea publică CCTV.

Vizita lui Blinken are loc "într-o conjunctură critică în relaţiilor sino-americane"

"Sper că prin intermediul acestei vizite, secretarul de stat Blinken va aduce un rezultat pozitiv pentru stabilizarea relaţiilor între China şi SUA", i-a spus Xi interlocutorului său.

Blinken a efectuat o vizită la Beijing de două zile, fiind primul secretar de stat american sosit în China din 2018. Întrevederea cu Xi Jinping a avut loc după două zile de diplomaţie bilaterală intensivă, potrivit DPA. Blinken s-a întâlnit şi cu principalul responsabil de politica externă de la Beijing, Wang Yi, şi cu ministrul de externe Qin Gang.

Potrivit media de stat, Wang a declarat că vizita lui Blinken are loc "într-o conjunctură critică în relaţiilor sino-americane", care se află "într-o spirală descendentă". De asemenea, Wang Yi a cerut părţii americane să nu mai alimenteze "teoria ameninţării chineze", potrivit CCTV. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » SUA nu sprijină independenţa Taiwanului, anunţă Blinken după vizita în China