Antena Meniu Search
x

Recep Erdogan a participat la prima rugăciune musulmană de la reconversia bisericii Sfânta Sofia

Prima rugăciune musulmană s-a auzit în vechea biserică bizantină Sfânta Sofia, după aproape 90 de ani. La ceremonie a participat şi preşedintele Turciei. Anunţul reconversiei a fost făcut pe 10 iulie, când Instanţa Supremă a Turciei a anulat ordinul prin care construcţia devenea muzeu şi a provocat o furtună în lumea creştină.

de Redactia Observator

la 24.07.2020, 22:36

Vezi și
  • Biserica Sfânta Sofia a redevenit moschee musulmană după aproape nouă decenii.

Prima rugăciune islamică în aproape nouă decenii a durat mai bine de o oră şi a fost deschisă chiar de preşedintele Erdogan. Acesta a recitat un vers din Coran, apoi chemarea la rugăciune a răsunat din cele patru minarete ale construcţiei. 

O mie de credincioşi s-au aflat doar în interior. Afară, străzile din jurul muzeului redevenit moschee au fost pline ochi. Oamenii au purtat măşti şi şi-au adus propriul covor pentru rugăciune, dar distanţarea socială a fost imposibil de impus.

Cea mai mare bazilică a lumii creştine aproape un mileniu, apoi moschee şi muzeu, a revenit la statutul de locaş de cult musulman din voinţa lui Recep Erdogan. Preşedintele turc voia de foarte mult timp să redea cultului musulman construcţia ridicată acum 1500 de ani, pe vremea Imperiului Bizantin. 

Podelele de marmură au fost ascunse sub covoare, iar icoanele şi mozaicurile -patrimoniu UNESCO, au fost acoperite sub draperii. În semn de protest, în Grecia, bisericile ortodoxe au tras clopotele. 

Doru Bem, teolog: Noi, creştinii, abordăm situaţia ca pe o palmă dată, transformarea Catedralei Sfânta Sofia, Sfânta Înţelepciunii sau Sfânta Înţelepciune, cum s-ar traduce, devine acum moschee. Dar, din punctul de vedere al turcilor, este un bun câştigat în 1453, atunci când Bizanţul şi Constantinopolul au căzut. 

Lumea creştină a protestat faţă de decizia luată în urmă cu două săptămâni. Papa Francisc s-a declarat îndurerat, iar Biserica Ortodoxă Română a trimis o scrisoare prin care cerea menţinerea statutului de muzeu al Sfintei Sofia.

Drept răspuns la îngrijorările formulate de liderii statelor creştine, Turcia a promis că locaţia va putea să fie vizitată în continuare în afara orelor de rugăciune. Chiar şi mascota locaţiei va putea să îşi păstreze statutul de rezident. 

Gli are mii de urmăritori pe Instagram şi chiar un fost preşedinte american printre fani. 

Felina gri cu ochi vezi ca smaraldul este preferata vizitatorilor. În 2009, Barack Obama a fost chiar fotografiat în timpul unei discuţii cu vedeta locaţiei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Recep Erdogan a participat la prima rugăciune musulmană de la reconversia bisericii Sfânta Sofia