Antena Meniu Search
x

Juan Carlos, regele emerit al Spaniei, s-ar fi refugiat în Republica Dominicană din cauza acuzațiilor de corupție

Vizat de o anchetă de corupţie, regele emerit al Spaniei a luat calea exilului. În scrisoarea adresată fiului său, fostul suveran nu-și divulgă și destinația, dar presa internaţională vorbeşte despre Republica Dominicană. În vârstă de 82 de ani, Juan Carlos este anchetat pentru că ar fi transferat în paradisuri fiscale sume mari de bani obţinute din afaceri ilegale. 

de Redactia Observator

la 05.08.2020, 00:05

Vezi și
  • Regele Juan Carlos al Spaniei a renunțat la tron în 2014.

"A venit momentul să predau ştafeta. Vreau ceea ce este mai bun pentru Spania, ţara căreia i-am dedicat toată viaţa", anunța Regele Juan Carlos în 2014.

Nici abdicarea, nici scuzele publice nu l-au apărat pe Regele Juan Carlos de consecinţele actelor sale, în condiţiile în care scandalurile s-au ţinut lanţ în ultimii ani. 

100 de milioane de dolari ar fi primit numai de la Casa Regală saudită pentru construcţia unei căi ferate de mare viteză între Mecca şi Medina. Faptele au ieşit la iveală în 2018, într-o anchetă a procuraturii elveţiene care a dat publicităţii două conturi offshore ale suveranului, dar şi o aventură extraconjugală. 

O lovitură puternică de imagine a fost şi momentul Botswana din 2012. În timp ce Spania era în plină criză economică, un accident pe care l-a suferit regele a arătat tuturor că se afla la vânătoare de elefanţi. 

La urcarea pe tron, Felipe al VI-lea a promis o domnie integră şi onestă. Pentru a se delimita de acţiunile tatălui său, tănărul rege a renunţat la moştenirea cuvenită de la acesta şi i-a retras şi renta anuală de aproape 200 de mii de euro pe an. 

Presa susţine că relaţiile dintre cei doi s-au deteriorat, ceea ce a culminat cu momentul plecării. Fostul suveran ar fi plecat duminică de la Palat. O noapte a petrecut-o într-un oraş din nord-vestul ţării, apoi a plecat spre Portugalia cu maşina. 

De ieri dimineaţă ar fi în Republica Dominicană, dar nu este exclus să îşi continue călătoria. 

Monarhii spanioli beneficiază de imunitate pe timpul domniei. Premierul Pedro Sanchez promite să meargă însă până la modificarea Constituţiei pentru a-i trage la răspundere pe oficialii implicaţi în acte de corupţie. 

Juan Carlos a urcat pe tron în 1975, după moartea generalului Francisco Franco, şi s-a bucurat de simpatia spaniolilor pentru rolul jucat în tranziţia Spaniei de la dictatură la democraţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Juan Carlos, regele emerit al Spaniei, s-ar fi refugiat în Republica Dominicană din cauza acuzațiilor de corupție