Antena Meniu Search
x

Republicile autodeclarate Donețk și Lugansk îi cer lui Vladimir Putin să le recunoască independența 

Liderii republicilor autodeclarate Donețk și Lugansk i-au cerut președintelui rus Vladimir Putin să recunoască regiunile separatiste drept state independente. 

de Redactia Observator

la 21.02.2022, 16:54

Republicile autodeclarate Donețk și Lugansk îi cer lui Vladimir Putin să le recunoască independența
Republicile autodeclarate Donețk și Lugansk îi cer lui Vladimir Putin să le recunoască independența - Profimedia Images

Leonid Pasechnik, liderul din Lugansk, i-a cerut lui Vladimir Putin să recunoască independența regiunii separatiste, insistând că astfel se va evita un bilanț sumbru al deceselor, în rândul localnicilor, dintre care, 300.000 sunt de origine rusă. 

Totodată, și liderul din Donețk, Denis Pushilin, a înaintat o cerere similară, cerându-i președintelui rus să recunoască independența regiunii separatiste. Potrivit lui Pushilin „deciziile politice ale liderului rus, cum ar fi recunoașterea documentelor eliberate rezidenților republicilor noastre și posibilitatea de a deveni cetățeni ruși, sunt de neprețuit pentru noi”.

„În numele tuturor cetățenilor din Republica Populară Donețk, vă cerem să recunoașteți Republica Populară Donețk ca stat independent, democratic”.

Într-un apel similar, Pasechnik a transmis: „vă cer să recunoașteți suveranitatea și independența Republicii Populare Lugansk. Vă rog să luați în considerare și posibilitatea încheierii unui acord de prietenie și cooperare între LPR și Federația Rusă, inclusiv cooperarea în domeniul Apărării”, potrivit RT.com.

Pe acelaşi subiect

Putin a întreabat în cadrul Consiliului dacă ar trebui să recunoască cele două republici separatiste. Dimitri Medvedev a lăsat de înțeles că ar trebui recunoscute, pentru că este clar că Ucraina nu le dorește și nu va respecta acordurile de la Minsk sub nicio circumstanță.

Recția Kremlinului

Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Rusiei, a aprobat o rezoluţie prin care îi propune preşedintelui Vladimir Putin recunoaşterea independenţei regiunilor ucrainene Lugansk şi Doneţk, afectate de un conflict militar între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi proruşi.

Însă, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, consideră că proiectul Dumei de Stat privind recunoaşterea independenţei regiunilor ucrainene Lugansk şi Doneţk nu este în conformitate cu Acordul de la Minsk, anunţă Kremlinul.

"Preşedintele a primit solicitarea, a reacţionat, a analizat-o. Însă a subliniat că recunoaşterea Republicii Populare Lugansk şi a Republicii Populare Doneţk nu ar fi în conformitate cu Acordul de la Minsk. Aceasta este situaţia", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia Tass.

Întrebat care vor fi următorii paşi procedurali în privinţa solicitării Dumei de Stat, Dmitri Peskov a precizat că "nu există reguli clare în această privinţă". "Solicitarea Dumei de Stat este un semnal clar despre poziţia deputaţilor şi despre opiniile predominante ale cetăţenilor. Cu toate acestea, preşedintele a evidenţiat că este esenţial să fie facilitată rezolvarea crizei din sud-estul Ucrainei şi că acest lucru trebuie realizat prin eforturi complete de facilitare a setului de măsuri convenite la Minsk. Preşedintele se va concentra în acest sens", a subliniat Dmitri Peskov.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Republicile autodeclarate Donețk și Lugansk îi cer lui Vladimir Putin să le recunoască independența