Antena Meniu Search
x

Video Cum speră NATO să dezamorseze conflictul Rusia - Ucraina. Interviu exclusiv cu Mircea Geoană: "Risc de securitate sever"

Ministerul Afacerilor Externe i-a avertizat pe cetăţenii români să părăsească Ucraina cât mai repede posibil, iar americanii susţin că Vladimir Putin e gata de invazie. Sunetul armelor se aude tot mai aproape, iar în acest context tensionat NATO face eforturi să stingă scânteia ce stă să aprindă un conflict de amploare. Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO, a acordat în exclusivitate un interviu pentru Observator, în care vorbeşte despre activitatea Alianţei şi riscurile de securitate ale prezentului.

de Redactia Observator

la 21.02.2022, 16:54

Vezi și

Imaginile postate pe reţelele de socializare surprind amploarea conflictului din Doneţk şi arată convoaie militare ruseşti care traversează oraşe aflate la câţiva kilometri de graniţa cu Ucraina. Informaţiile sunt greu de verificat, dar vin într-un context extrem de tensionat.  Separatiştii proruşi şi Ucraina se acuză reciproc de încălcarea acordului de încetare a focului. "Ceea ce vedem s-ar putea transforma în cel mai mare război din 1945", spune Boris Johnson, premierul Marii Britanii. Emmanuel Macron a vorbit ieri la telefon o oră şi 45 de minute cu Vladimir Putin, apoi altă jumătate de oră cu preşedintele Ucrainei.

Mircea Geoană, interviu exclusiv pentru Observator

Întrebat cum comentează situaţia din estul Ucrainei, Mircea Geoană afirmă că aceasta "rămâne foarte foarte preocupantă şi Federaţia Rusă, contrar declaraţiilor pe care le-a făcut, nu descaladează ci dimpotrivă, escaladează situaţia. Urmărim cu foarte mare atenţie aceste evoluţii, sperăm în continuare ca Federaţia Rusă să înţeleagă că dialogul şi diplomaţia reprezintă calea de urmat. Secretarul general Stoltenberg a trimis în urmă cu puţin timp o nouă scrisoare de invitare către partea rusă pentru a reveni la masa Consiliului NATO".

"Sperăm să existe o soluţie politică şi diplomatică, dar în acelaşi timp ceea ce vedem în aceste zile, în aceste momente ne indică un risc de securitate sever. Sperăm ca dialogul şi înţelepciunea să prevaleze şi Federaţia Rusă să revină la dialog cu noi, cu Statele Unite, iar o precondiţie este dezescaladarea situaţiei şi retragerea - măcar parţială - a trupelor ruseşti din jurul Ucrainei", continuă Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO.

Pe acelaşi subiect

Mircea Geoană: "Vremea diplomaţiei încă nu s-a încheiat"

Speranţele unei soluţii diplomatice sunt tot mai reduse, dar negocierile continuă. "Întotdeauna există loc şi spaţiu pentru diplomaţie. Şi noi credem că vremea diplomaţiei încă nu s-a încheiat. În acelaşi timp, semnalele pe care le vedem, inclusiv acest tip de răspunsuri, declaraţiile publice, încercările de a crea pretexte pentru o eventuală invazie indică şi faptul că suntem într-o situaţie foarte, foarte încordată. Să vedem următoarele zile, ce ne vor aduce. Cred că unitatea pe care toţi aliaţii din NATO, Statele Unite, Uninuea Europeană, au arătat-o în această perioadă -  inclusiv prin întărirea flancului estic, prin prezenţa suplimentară în România şi în zona Mării Negre - reprezintă elemente de descurajare a unei eventuale intenţii a Federaţiei Ruse de a ocupa încă o dată, prin forţă armată, teritoriul unui stat suveran din Europa", susţine Mircea Geoană

"Apelul pe care îl facem cu toţii este către Federaţia Rusă, să revină la masa dialogului, dar semnalele pe care le vedem sunt preocupante. Trebuie să fim pregătiţi şi pentru variante mai puţin optimiste", este de părere Geoană, secretar general adjunct al NATO. "Sunt lucruri care sunt negociabile şi noi le-am transmis în scris părţii ruse. (...) Ambele părţi ar avea de câştigat: transparenţă în exerciţiile militare, informări reciproce despre politică militară, inclusiv politică nucleară, probleme legate de controlul armamentelor sau neproliferare, creşterea încrederii, evitarea unor incidente în spaţiul aerian sau spaţiul maritim. Un corp important de elemente pe care ar trebui să le ia în considerare."

"Federaţia Rusă, sperăm să înţeleagă, ar avea enorm de mult de suferit. Va fi şi suferinţă pentru poporul ucrainean, mult încercat în aceşti ani de război, dar şi Federaţia Rusă va avea de plătit un preţ politic, economic, tehnologic, reputaţional, extrem de mare. Iar Occidentul şi NATO, suntem mai uniţi decât oricând", susţine Mircea Geoană.

Ca replică la zvonurile potrivit cărora Ucraina nu ar fi singura miză a acestui conflict, Mircea Geoană spune că "dacă aceste acţiuni se adeveresc, ar demonstra că Federaţia Rusă a ales în mod deliberat să distrugă sistemul şi arhitectura de securitate din Europa, care a fost făcută împreună cu Federaţia Rusă. (...) Dacă merge atât de agresiv, înseamnă că doreşte să lovească la temelie arhitectura de securitate în Europa şi să intre într-o logică de confruntare şi infirmare a regulilor fundamentale care operează nu doar în Europa, ci la nivel global."

Interviul poate fi urmărit integral în materialul VIDEO de mai sus.

Statele Unite sunt convinse că o invazie este iminentă

Ministrul Apărării din Belarus a anunţat că exerciţiile militare comune cu Rusia, care trebuiau să se încheie astăzi, vor continua. Asta la o zi după ce Putin şi Lukaşenko au discutat ca Belarusul să găzduiască arme nucleare şi au asistat la exerciţii cu rachete hipersonice şi de croazieră. Numărul total al trupelor ruse de la graniţa Ucrainei este estimat între 169.000 şi 190.000. În timp ce continuă să nege o eventuală invazie, Moscova cere garanţii de securitate pentru dezescaladare, inclusiv retragerea NATO din Europa şi asigurări scrise că Ucraina nu va intra niciodată în Alianţă.

"Cu pistolul la tâmplă, nu se numeşte negociere", a declarat Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO. Statele Unite sunt convinse că o invazie este iminentă. Una dintre ipoteze este cea a unui atac la scară largă, iar Kievul ar fi primul atacat. Ministerul Afacerilor Externe recomandă puternic cetățenilor români să evite orice deplasări în Ucraina şi să părăsească ţara cât mai curând.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Exclusiv Observator » Cum speră NATO să dezamorseze conflictul Rusia - Ucraina. Interviu exclusiv cu Mircea Geoană: "Risc de securitate sever"