Antena Meniu Search
x

Reuters: Record de migranţi romi din România reţinuţi la frontiera dintre Mexic şi SUA

Printre sutele de migranți din America Centrală care traversează zilnic râul Rio Grande, din Mexic în Texas, pentru a cere azil, se află și zeci de romi din România. Aceștia le-au atras atenția polițiștilor de frontieră deoarece purtau fuste, pantofi eleganți și treninguri, în timp ce mulți dintre ceilalți migranți erau îmbrăcați în tricouri, pantaloni sau blugi, scrie Reuters. 

de Redactia Observator

la 27.05.2021, 11:30

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Getty Images

Unii dintre cei care au trecut frontiera, pe plute, le-au explicat într-o engleză stricată poliţiştilor de frontieră americani că sunt români. Doar în ultimele trei săptămâni, aproape 200 de români au traversat graniţa în diferite puncte de-a lungul graniţei cu Texasul.

Reporterii Reuters care au discutat cu migranții au aflat că aceștia au fugit din România din cauza rasismului şi vor să ceară azil în SUA.

În acest an, poliţiştii americani de frontieră au reţinut 2.217 de romi de origine română, un număr mult mai mare decât cele 266 de persoane arestate în 2020 şi 289, în 2019, potrivit datelor publicate de Agenţia americană pentru control vamal şi protecţia frontierelor.

Margareta Matache, director al Programului pentru romi de la Centrul FXB pentru Sănătate şi Drepturile Omului de la Universitatea Harvard, susţine că mulţi romi au fugit din România pentru a scăpa de rasism şi de condiţiile economice dure, agravate şi de pandemia de coronavirus.

"În prezent, iniţiativele politice din SUA oferă speranţă în politici mai umane, inclusiv pentru imigranţi. Romii îşi doresc o viaţă mai bună, undeva unde nu sunt expuşi la discriminare, violenţă şi lipsă de respect", a explicat Margareta Matache, potrivit Reuters.

Guvernul român a transmis că nu a fost informat de către Statele Unite cu privire la cetățenii reținuți, adăugând că oficialii ambasadei României în SUA au contactat autoritățile americane, în urma materialelor apărute în presa de peste Ocean.

Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale a constatat, într-un sondaj din 2016, că aproximativ 80% din 8.000 de cetăţeni romi din nouă ţări europene trăiau sub pragul sărăciei din țările lor.

Nu există un recensământ oficial al populaţiei de romi. Cei mai mulţi trăiesc în Europa de Est, în special în România, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Reuters: Record de migranţi romi din România reţinuţi la frontiera dintre Mexic şi SUA